Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak
Selecteer een pagina

Dierenartsen­­­­praktijk West-Betuwe

Een laparoscopie bij uw hond in Geldermalsen of omgeving

Leishmania

 

Leishmaniose is een ziekte die wordt overgedragen door zandvliegen. Het komt vooral voor bij honden. Deze vlieg is vooral actief rond zonsondergang en zonsopkomst.

Het wordt veroorzaakt door een parasiet. Als een hond besmet raakt met deze parasiet kan hij na ongeveer drie maanden symptomen krijgen, maar meestal duurt dit langer, soms wel jaren!

De symptomen kunnen erg uiteenlopen en niet alle honden vertonen alle symptomen (huidproblemen, afwijkende nagels, kreupelheid, vermagering, vergrote lymfeknopen, bloedarmoede, zwakte, slecht eten, bloedneus, nierontsteking en/of ontstoken ogen).

Als uw hond klachten heeft die bij Leishmania kunnen passen en uw hond is (ooit) in het buitenland geweest, dan kijken we met bloedonderzoek of uw hond antilichamen heeft tegen de parasiet. Soms kunnen we de parasieten ook aantonen in een biopt van de huid of de lymfeknopen.

Gelukkig hebben we medicijnen die vaak goed helpen tegen de ziekte, maar het is helaas niet mogelijk om alle parasieten definitief uit te roeien. Dit betekent dus dat we een hond met Leishmania wel kunnen behandelen, maar niet kunnen genezen! Daarom zijn levenslang regelmatige bloedcontroles nodig om op tijd de therapie aan te passen. Een deel van de besmette honden zal uiteindelijk overlijden aan de gevolgen van deze ziekte.

 

Om de kans op deze ziekte zoveel mogelijk te vermijden wanneer uw hond mee gaat naar het buitenland, is het verstandig een goed werkend middel tegen zandvliegen te gebruiken, en uw hond rond zonsopkomt en zonsondergang binnen te houden.

Vraag onze assistentes naar het juiste middel voor uw hond.

Voor een laparoscopie bij uw hond zit u bij ons in Meteren, nabij Geldermalsen, helemaal goed. Dierenartsenpraktijk West-Betuwe voert namelijk ook een laparoscopische sterilisatie uit bij honden. Tijdens de laparoscopie wordt uw hond met behulp van een camera gesteriliseerd. Een groot voordeel van een laparoscopische sterilisatie bij een hond is dat het veel minder tijd in beslag neemt dan een normale sterilisatie bij onze praktijk nabij Geldermalsen. Dankzij de camera krijgt de arts een goed overzicht van de situatie in de buik. Doordat een laparoscopie een kleinere ingreep is, heeft uw hond minder pijn na de operatie en herstelt het dier sneller. Door de drie kleine gaatjes is de wond kleiner en neemt de kans op wondcomplicaties af.

Voor gezelschaps- én landbouwhuisdieren

Spoeddienst 24 uur per dag bereikbaar

Aangesloten bij het Huisdieren ZorgPlan

Overweegt u een laparoscopie bij uw hond bij onze praktijk nabij Geldermalsen?

De redenen om een teefje te steriliseren hebben vaak te maken met de gezondheid van het dier. Zo treedt er geen schijnzwangerschap en baarmoederontsteking op en wordt de kans op melkkliertumoren kleiner. Een hond wordt bij onze praktijk vaak gesteriliseerd via een kijkoperatie, ofwel een laparoscopie. Bij laparoscopie wordt de buik van de hond opgeblazen. Daardoor kan het nodig zijn om de hond tijdens de ingreep te beademen. Een laparoscopische sterilisatie is in de meeste gevallen gemakkelijk uit te voeren bij onze praktijk in Meteren, goed te bereiken vanuit Geldermalsen. Het herstel van de hond verloopt vaak heel voorspoedig. Als uw hond echter wat ouder is, is de kans groter dat er afwijkingen zijn aan de baarmoeder. Wanneer dit het geval is, zal alsnog een normale sterilisatie nodig zijn om de baarmoeder te kunnen verwijderen. Een ander gevolg van een sterilisatie kan zijn dat het gewicht van de hond toeneemt. Door middel van de juiste voeding kan dit verholpen worden.

Laat u adviseren over een laparoscopische sterilisatie voor uw hond

Bent u benieuwd of een laparoscopische sterilisatie voor uw hond bij onze praktijk nabij Geldermalsen een goede optie is? Wij geven u graag advies. Bel ons op 0345 57 3211. Wij beantwoorden al uw vragen en kijken samen met u naar de beste zorg voor uw hond. Ook voor een reguliere sterilisatie of castratie voor uw huisdier kunt u uiteraard bij ons terecht.

Paarden en landbouwhuisdieren