Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak
Selecteer een pagina

Dierenartsen­­­praktijk West-Betuwe

Uw hond laten steriliseren in Meteren

Leishmania

 

Leishmaniose is een ziekte die wordt overgedragen door zandvliegen. Het komt vooral voor bij honden. Deze vlieg is vooral actief rond zonsondergang en zonsopkomst.

Het wordt veroorzaakt door een parasiet. Als een hond besmet raakt met deze parasiet kan hij na ongeveer drie maanden symptomen krijgen, maar meestal duurt dit langer, soms wel jaren!

De symptomen kunnen erg uiteenlopen en niet alle honden vertonen alle symptomen (huidproblemen, afwijkende nagels, kreupelheid, vermagering, vergrote lymfeknopen, bloedarmoede, zwakte, slecht eten, bloedneus, nierontsteking en/of ontstoken ogen).

Als uw hond klachten heeft die bij Leishmania kunnen passen en uw hond is (ooit) in het buitenland geweest, dan kijken we met bloedonderzoek of uw hond antilichamen heeft tegen de parasiet. Soms kunnen we de parasieten ook aantonen in een biopt van de huid of de lymfeknopen.

Gelukkig hebben we medicijnen die vaak goed helpen tegen de ziekte, maar het is helaas niet mogelijk om alle parasieten definitief uit te roeien. Dit betekent dus dat we een hond met Leishmania wel kunnen behandelen, maar niet kunnen genezen! Daarom zijn levenslang regelmatige bloedcontroles nodig om op tijd de therapie aan te passen. Een deel van de besmette honden zal uiteindelijk overlijden aan de gevolgen van deze ziekte.

 

Om de kans op deze ziekte zoveel mogelijk te vermijden wanneer uw hond mee gaat naar het buitenland, is het verstandig een goed werkend middel tegen zandvliegen te gebruiken, en uw hond rond zonsopkomt en zonsondergang binnen te houden.

Vraag onze assistentes naar het juiste middel voor uw hond.

Wilt u uw hond laten steriliseren in Meteren? Dierenartsenpraktijk West-Betuwe biedt zorg naar wens voor dier en mens. Wanneer we uw hond steriliseren worden beide eierstokken en soms de baarmoeder verwijderd. Hierdoor is uw hond niet meer vruchtbaar. Voordelen van sterilisatie van de teef zijn dat tumoren van mekklieren niet kunnen ontwikkelen, er geen schijnzwangerschap kan optreden, er geen baarmoederontsteking kan ontstaan en uw hond niet meer loops wordt. Wij raden u aan om uw hond op jonge leeftijd door ons in Meteren te laten steriliseren. Het gevolg hiervan kan zijn dat de vacht van uw hond verandert en het dier zwaarder wordt. De assistente van Dierenartsenpraktijk West-Betuwe legt na de operatie uit hoe u dit kunt voorkomen.

Voor gezelschaps- én landbouwhuisdieren

Spoeddienst 24 uur per dag bereikbaar

Aangesloten bij het Huisdieren ZorgPlan

Sterilisatie bij de teef en castratie bij de reu in Meteren

Naast de sterilisatie bij de teef in Meteren kunt u bij ons ook terecht voor het eventueel laten castreren van uw reu. Wij adviseren om reuen niet standaard te castreren, tenzij u daar goede redenen voor heeft. Denk daarbij aan (hyper)seksueel gedrag, prostaatproblemen en perianaalklier-tumoren. Wilt u uw hond castreren omdat u ook een teefje in huis heeft? Dan adviseren wij in Meteren een sterilisatie van de teef in plaats van het castreren van de reu. Hierbij kunt u ook kiezen voor laparoscopische sterilisatie. Naast de reguliere castratie kunt bij ons ook terecht voor chemische castratie. Hier wordt er een implantaat onder de huid geplaatst, wat gedurende zes tot twaalf maanden het mannelijk hormoon onderdrukt. Zo kunt u testen of de castratie het gewenste effect oplevert.

Informeer naar de mogelijkheden

Er zijn verschillende opties voor het castreren en steriliseren van uw hond bij onze praktijk in Meteren. Weet u niet precies welke optie het meest geschikt is voor uw huisdier of wilt u meer informatie over de sterilisatie van uw teef? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0345 57 3211. Onze ervaren en deskundige medewerkers in Meteren staan voor u klaar om advies te geven en al uw vragen te beantwoorden over het steriliseren of castreren van uw hond. Ook voor het inenten van uw huisdier kunt u uiteraard bij ons terecht.

Paarden en landbouwhuisdieren