Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak

Dierenartsen­praktijk West-Betuwe

Tandheel­kunde

 

De laatste jaren is er voor onze huisdieren veel veranderd in de tandheelkunde.

We zijn ons meer bewust dat het voor uw dier belangrijk is om een gezond gebit te hebben, niet alleen zodat uw hond, kat of knaagdier pijnvrij is, maar we weten ook voor de algehele gezondheid van uw hond, kat of knager. Wanneer een huisdier bijvoorbeeld ontstoken tandvlees heeft, kan hierdoor nierfalen, ontsteking van de hartkleppen met een hartruis als gevolg of leverproblemen ontstaan. Dat zijn nu juist de ‘ouderdomskwalen’ die we zo makkelijk kunnen voorkomen.

Gevolgen van gebitsproblemen:

  • Pijn. Uw huisdier laat dit meestal niet zien, maar het is er wel. Eigenaren vertellen ons vaak dat na een gebitsbehandeling hun dier, zó is opgeknapt: een stuk actiever of zelfs minder agressief is geworden!
  • Stank. In tandsteen zitten veel bacteriën die stinkende afvalstoffen produceren
  • Hart-, lever- en nierproblemen. Ontstoken tandvlees is als een open wond. In de bek bevinden zich veel bacteriën die hierdoor in de bloedbaan kunnen komen en belangrijke organen als hart, lever en nieren vastlopen en deze kunnen aantasten.

Wij richten ons met name op de preventie van gebitsproblemen. Zo kunt u het hele jaar bij onze assistentes terecht om het gebit te laten controleren en voor advies over hoe je het gebit het beste schoon kunt houden.  

Gebitsbehandeling

 

Soms is de preventie door middel van poetsen of speciale voeding niet voldoende en is er een behandeling noodzakelijk.

Wat houdt een behandeling in?

  • Narcose: Om een gebit goed te kunnen reinigen is narcose nodig. Zo ervaart uw huisdier geen ongemak of stress en blijft goed stil liggen. Zo kunnen we de elementen stuk voor stuk bekijken. We gebruiken een zo licht mogelijke narcose die we kunnen verdiepen als we tanden of kiezen moeten trekken.
  • Handmatig reinigen: met hand instrumentarium verwijderen we eerst voorzichtig het meeste tandsteen en tandplak van de tanden en kiezen
  • Ultrasoon: De laatste restjes tandsteen verwijderen we met een ultrasoon. Dit is een apparaatje wat trilt, via deze trilling trillen de laatste brokjes tandsteen los.
  • Inspectie: Nadat het gebit gereinigd is inspecteren we de elementen stuk voor stuk met een sonde. Zo kunnen we zien of er een probleem onder het tandvlees bevindt. Zoals bijvoorbeeld een gaatje, ontsteking of het oplossen van een element (tandresorptie).
  • Röntgenfoto: Soms is aanvullend onderzoek noodzakelijk om te beoordelen of de wortel van de elementen is aangetast. Dan weten we pas of een element behouden kan worden en kan een juist behandelplan gemaakt worden.
  • Extractie: extractie is het verwijderen van een element. Soms is het nodig om een element te trekken, omdat er bijvoorbeeld een ontsteking van een wortelpunt op de röntgenfoto zichtbaar is. Zo’n ontsteking kan snel verergeren, een abces in de kaak of richting schedel veroorzaken maar is vooral heel pijnlijk.
  • Flaptechniek: In een aantal gevallen zit zo’n kies nog met één of meerdere wortels goed vast in de kaak, waardoor we kaakchirurgisch, via een soort tandvlees’flapje’ de tand volledig moeten verwijderen. Dit is nodig omdat als er een stukje wortel achterblijft in de kaak, dit problemen voor het herstel kan geven. Zo’n flapje wordt keurig gehecht waardoor het tandvlees sneller herstelt dan bij een reguliere extractie.
  • Polijsten: Aan het einde van de behandeling polijsten we het gebit. Dat zorgt ervoor dat het tandoppervlak weer mooi glad is, zodat tandplak zich minder snel kan hechten op de elementen en u dit met na poetsen maximaal kunt voorkomen .
  • Wakker worden: de patiënt wordt na de behandeling naar de recovery gebracht waar hij lekker kan uitslapen van de narcose. Wanneer ze wakker genoeg zijn mogen ze dezelfde dag weer lekker mee naar huis.
  • Nazorg: tijdens de overdracht door de assistente krijgt u advies hoe u in de toekomst verdere gebitsproblemen kunt voorkomen.

 

Wilt u meer informatie of een kostenraming voor de gebitsbehandeling van uw dier. Neem dan contact met ons op. Als we het gebit van uw dier niet recent hebben bekeken, kunt u het beste eerst een afspraak bij de assistente inplannen voor onze voordelige gebitscontrole-afspraak. Dan kunnen we u en uw dier het beste helpen.

Heeft  u vragen of opmerkingen? Bel ons op 0345 57 3211 of vul het contactformulier in.

Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.