Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak

Dierenartsen­praktijk West-Betuwe

Echografie

Met echografie kunnen we op een eenvoudige en veilige manier, door middel van radiogolven een beeld krijgen van wat er inwendig met uw huisdier aan de hand is.
Zo’n onderzoek is niet pijnlijk; uw huisdier merkt eigenlijk niets van deze golven, alleen moet het gebied waar we naar willen kijken geschoren worden en moet uw dier ongeveer 20 minuten op de rug of zij liggen. Om dit zo comfortabel mogelijk te maken leggen wij uw huisdier op een speciaal zacht kussen. Het scheren van de buik of het te onderzoeken gebied is nodig omdat haren teveel storing geven op de beeldvorming. Als eigenaar mag u er meestal gewoon bij zijn om uw dier vast te houden, te knuffelen en gerust te stellen, hierdoor ontspannen de meeste dieren zich snel.

Echografie is uitermate geschikt voor het onderzoeken van organen als lever, milt, nieren, blaas, prostaat en hart. Voor echografisch onderzoek dient uw huisdier nuchter te zijn en liefst gepoept te hebben. Dit is nodig omdat een gevulde maag en gas in de darmen de echobeelden verstoren.

Voor onderzoek van de onderbuik en urinewegen is het belangrijk dat uw dier met een gevulde blaas komt.

Blaas met blaassteen 

Een goed en betrouwbaar echografisch onderzoek kost tijd. Meestal zullen wij u tijdens of vlak na het onderzoek laten zien hoe de organen er uitzien. Al we afwijkingen vinden, kan het verstandig zijn om deze met een dun naaldje aan te prikken. Bijvoorbeeld om steriel urine uit de blaas te halen of bij een vergrote lever te kijken wat er aan de hand is. Dat lijkt heel spannend maar onze ervaring is dat uw huisdier dat meestal nauwelijks voelt. Is  uw dier erg nerveus, dan kunnen we adviseren om een roesje te geven zodat ze in ieder geval goed stil blijven liggen.

Een bijzonder leuke toepassing van echografie is de ‘pretscan’ om te kijken uw huisdier drachtig is. We schatten in hoeveel pups of kittens aanwezig zijn en of ze goed bewegen u kunt de kloppende hartjes zien! Er is een mogelijkheid om beelden van dit onderzoek met u per mail of memorystick te delen.

Onze echoapparatuur wordt regelmatig onderhouden en het team volgt op regelmatige basis nascholing om de kwaliteit van dit onderzoek te kunnen waarborgen. De meeste echo’s kunnen wij zelf uitvoeren; maar in heel specifieke gevallen (bijvoorbeeld aangeboren afwijkingen van bloedvaten in de lever, het nemen van full-thickness biopten van rijk doorbloede organen) zullen wij, als u dat wenst, doorverwijzen naar een gespecialiseerd dierenziekenhuis in de buurt.

 

Mocht u vragen hebben over dit onderzoek, neem gerust contact met ons op.

Pup in de baarmoeder

Twijfels of vragen?

Wilt u meer weten over de kosten van een onderzoek, neem bij vragen gerust contact op met ons team via 0345-573211.