Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak

Dierenartsen­praktijk West-Betuwe

Cytologie

Een goed- of kwaadaardige tumor

 

Door middel van cytologie kunnen we op een snelle, eenvoudige manier een onderscheid maken tussen een goedaardige of kwaadaardige tumor of een ontsteking.
Hoe werkt cytologie? Met een dun naaldje worden enkele cellen uit de zwelling gehaald, gedroogd, gekleurd en onder de microscoop bekeken. Uw huisdier ondervindt hiervan nauwelijks hinder omdat het prikje vergelijkbaar is met het prikje tijdens de vaccinatie. Meeste honden en katten zijn makkelijk af te leiden met positieve aandacht of wat lekkers en merken niet eens dat de dierenarts prikt. Er is dus geen narcose nodig voor cytologie.

Afwachten tot het groeit? 

 

Soms wachten eigenaren af om te zien of een bultje groeit. Dit raden we af omdat we weten dat bij 1 op de 10-20 honden de bultjes die zo ‘onschuldig’ voelen, juist kwaadaardig zijn en snel kunnen uitzaaien. Deze moeten liefst zo snel mogelijk en zo ruim mogelijk verwijderd worden wil uw huisdier er niets aan overhouden.
Aanprikken door middel van Cytologie doen we het liefst voorafgaand aan een operatie omdat we dan kunnen bepalen hoe ruim een bultje moet worden weggehaald. Dit voorkomt dat een dier nóg een keer moet worden geopereerd.

Meerdere bultjes?

 

Heeft uw hond maximaal 4 bultjes? Die prikken we aan voor hetzelfde tarief. Als de bultjes moeilijk te vinden zijn, raden we u aan om de haren in de buurt van de bultjes thuis een kleurtje te geven bv met een likje nagellak, zodat we ze tijdens het aanprikken niet lang hoeven te zoeken. Een zelfgetekend rug/buik/zijaanzicht is handig om op aan te geven waar de aangeprikte bultjes nu zitten en wat de uitslag is. Zo hoeft u bij het ontstaan van een nieuw bultje niet te twijfelen over of deze al eerder is aangeprikt.

Veelal wordt het onderzoek door een dierenarts in onze eigen kliniek uitgevoerd waardoor we u binnen enkele dagen tot maximaal een week de uitslag kunnen doorgeven en zo snel mogelijk een behandelplan met u kunnen opstellen.

Twijfels of vragen?

Wilt u meer weten over de kosten van een onderzoek, neem bij vragen gerust contact op met ons team via 0345-573211.