Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak

Dierenartsen­praktijk West-Betuwe

Chirurgie

Operatie van uw huisdier

 

Soms is het nodig om een dier onder narcose te brengen en het is begrijpelijk dat veel baasjes hier tegenop zien. Gelukkig is door de jaren heen veel veranderd op het gebied van anesthesie. We gebruiken veiligere middelen en sluiten een monitor aan waarmee we de hartslag, zuurstof- en koolzuurgehalte, temperatuur en bloeddruk kunnen controleren tijdens de operatie van uw dier. Hierdoor kunnen we de dieren goed in de gaten houden en wanneer er veranderingen te zien zijn kunnen we er vroegtijdig op inspelen, zodat het narcoserisico een stuk minder groot wordt.
Ook qua pijnbestrijding is er veel veranderd. We geven een goede pijnstilling, voorafgaand, tijdens en na de ingreep zodat uw dier zo min mogelijk pijn ervaart. Hierdoor worden ze ook een stuk rustiger wakker, en zorgen wij er op deze manier voor dat ze zich zo comfortabel mogelijk voelen.
Om bij te blijven en uw dier volgens de meest recente operatietechnieken te kunnen behandelen, volgt het team van Dierenartsenpraktijk West-Betuwe regelmatig nascholing. Alle apparatuur die we gebruiken wordt regelmatig onderhouden en aan een kwaliteitscontrole onderworpen.
Wij opereren de meeste dieren ’s ochtends en zorgen dat u uw huisdier dezelfde dag weer mee naar huis kunt nemen.

Hieronder beschrijven we de meest voorkomende operaties.

 

 

Castratie bij de Reu

Castratie bij de reu wordt niet standaard geadviseerd bij elke reu.
Redenen om een castratie wel uit te laten voeren zijn ernstige voorhuidontsteking, (hyper)seksueel gedrag (zoals langdurig weglopen/slecht eten), prostaatproblemen en peri-anaalkliertumoren (tumortjes rondom de anus of staart). Soms is de aanwezigheid van een niet-gesteriliseerde teef in huis een reden om een castratie van de reu te willen. In dat geval is het medisch gezien verstandiger om de teef te steriliseren dan om de reu te laten castreren.

Veel gedragsproblemen, zoals agressie en dominant gedrag naar andere reuen, huisgenoten of mensen, kennen naast een seksuele component ook een gedragscomponent die losstaat van de hormonen. Zo weten we dat bij door angst gestuurde agressie, dit na castratie zelfs kan verergeren!
Maak daarom altijd eerst een afspraak bij de dierenarts om goed te laten bepalen of castratie het gewenste effect gaat hebben. Dan kan het advies volgen om bij gedragsproblemen eerst contact te zoeken bij een gedragsdeskundige.

Voordelen castratie
Een reu plast of markeert na castratie minder vaak , vertoont minder territoriumgedrag en gaat minder vaak het gevecht aan met andere honden.

Nadeel castratie
Na castratie kan de hond in gewicht toenemen door een iets tragere stofwisseling en het stilvallen van de ‘fabriek’ waar de zaadcellen worden gemaakt. Deze gewichtstoename treedt niet of in mindere mate op als u de voeding aanpast. Uw hond kan na castratie een andere vachtstructuur ontwikkelen en er is na castratie een iets verhoogde kans op prostaatkanker.

Wat te doen bij twijfel over wel/niet castreren?

Twijfelt u of u uw reu wil laten castreren, dan kunt u een chemische castratie overwegen. Chemische castratie houdt in dat de dierenarts een implantaat (klein staafje ter grootte van een rijstkorrel) onder de huid inbrengt. Dit implantaat onderdrukt het mannelijk hormoon testosteron gedurende 6 – 12 maanden en geeft dus een tijdelijke castratie.

 

 

Sterilisatie bij de teef

 

Met de term ‘sterilisatie’ wordt een operatie bij de teef bedoeld waarbij beide eierstokken en soms ook de baarmoeder verwijderd wordt en waardoor de teef onvruchtbaar gemaakt wordt. Technisch gezien is dit een castratie (onvruchtbaar maken door het verwijderen van de vruchtbaarheidsorganen) maar in de volksmond wordt deze operatie bij de teef als sterilisatie aangeduid.

Onze visie als dierenartsenteam is om alle teven op jonge leeftijd te laten steriliseren, waarbij we adviseren om teven met een volwassen gewicht van onder de twintig kilo vóór de eerste loopsheid en teven met een volwassen gewicht van boven de twintig kilo ná de eerste loopsheid te laten ‘helpen’.

Voordelen sterilisatie
De voordelen van een sterilisatie bij de teef zijn dat ze nooit meer loops of schijnzwanger kan worden en dat er geen baarmoederontsteking of baarmoedertumor kan optreden. Bovendien heeft een op jonge leeftijd gesteriliseerde hond minder kans op het ontwikkelen van suikerziekte en op tumoren aan de melklieren.

Nadelen sterilisatie
Nadeel van sterilisatie is dat uw hond geen nestje puppy’s meer kan krijgen. Gesteriliseerde teven hebben ook de neiging om zwaarder te worden. Wij adviseren om na de operatie vijfentwintig procent minder voer te geven om zo overgewicht te voorkomen.
Soms treden er na sterilisatie vachtveranderingen op waarbij uw hond een meer krullerige vacht kan krijgen. En sporadisch, in het bijzonder bij teven zwaarder dan twintig kilo, zien we urine-incontinentie op latere leeftijd. In het geval van incontinentie kan dit met medicatie worden aangepakt.

 

Kijkoperatie (laparascopie)

 

Bij dierenartsenpraktijk West-Betuwe bieden wij de mogelijkheid om de sterilisatie van uw hond  via een diervriendelijke kijkoperatie uit te laten voeren. 

Met deze methode heeft de patiënt slechts drie wondjes van 5 mm en gaan ze na anderhalf uur weer vrolijk wakker mee naar huis.
Via een kijkoperatie kan bij de hond of kat ook heel gemakkelijk niet ingedaalde testikels (balletjes) uit de buik worden verwijderd.
Sterilisatie via een reguliere buikoperatie voeren wij ook nog uit, deze operatie kost bij de hond meer tijd en de operatiewond is iets groter en deze moet met tien dagen rust genezen. Omdat uw huisdier niet aan de wond mag likken krijgt ze na operatie vaak een kraag om of een speciale romper aan.
De prijzen van de laparoscopische ingrepen zijn niet bij elke dierenarts in Nederland gelijk. Deze verschillen worden veroorzaakt door regionale prijsniveau’s en laparoscopische ervaring van de chirurgen. Waar andere praktijken bepaalde gewichtsklassen niet laparoscopisch steriliseren, is dat bij onze praktijk wel mogelijk. De uitgebreide ervaring van de chirurgen zorgt voor een sneller herstel van uw hond of kat na de ingreep omdat de narcoseduur beperkt blijft. De laparoscopische techniek is dus uitermate geschikt voor honden- of kattenrassen die gevoelig zijn voor narcose.

 

Als u nog vragen heeft  kunt ons bellen op Tel: 0345 573211 of vul het contactformulier in.

Twijfels of vragen?

Wilt u meer weten over de kosten van een onderzoek door middel van cytologie of heeft u andere vragen? Neem bij vragen gerust contact op met ons team via 0345-573211.