Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak
Selecteer een pagina

Dierenartsen­­­praktijk West-Betuwe

Laat uw kat behandelen tegen een parasiet bij ons nabij Leerdam

Leishmania

 

Leishmaniose is een ziekte die wordt overgedragen door zandvliegen. Het komt vooral voor bij honden. Deze vlieg is vooral actief rond zonsondergang en zonsopkomst.

Het wordt veroorzaakt door een parasiet. Als een hond besmet raakt met deze parasiet kan hij na ongeveer drie maanden symptomen krijgen, maar meestal duurt dit langer, soms wel jaren!

De symptomen kunnen erg uiteenlopen en niet alle honden vertonen alle symptomen (huidproblemen, afwijkende nagels, kreupelheid, vermagering, vergrote lymfeknopen, bloedarmoede, zwakte, slecht eten, bloedneus, nierontsteking en/of ontstoken ogen).

Als uw hond klachten heeft die bij Leishmania kunnen passen en uw hond is (ooit) in het buitenland geweest, dan kijken we met bloedonderzoek of uw hond antilichamen heeft tegen de parasiet. Soms kunnen we de parasieten ook aantonen in een biopt van de huid of de lymfeknopen.

Gelukkig hebben we medicijnen die vaak goed helpen tegen de ziekte, maar het is helaas niet mogelijk om alle parasieten definitief uit te roeien. Dit betekent dus dat we een hond met Leishmania wel kunnen behandelen, maar niet kunnen genezen! Daarom zijn levenslang regelmatige bloedcontroles nodig om op tijd de therapie aan te passen. Een deel van de besmette honden zal uiteindelijk overlijden aan de gevolgen van deze ziekte.

 

Om de kans op deze ziekte zoveel mogelijk te vermijden wanneer uw hond mee gaat naar het buitenland, is het verstandig een goed werkend middel tegen zandvliegen te gebruiken, en uw hond rond zonsopkomt en zonsondergang binnen te houden.

Vraag onze assistentes naar het juiste middel voor uw hond.

Een parasiet bij uw kat laat u eenvoudig behandelen bij onze praktijk in Meteren, nabij Leerdam. Een veelvoorkomende parasiet bij de kat is bijvoorbeeld de vlo. Constateert u vlooien bij uw kat, dan is dat natuurlijk erg vervelend. Bij Dierenartsenpraktijk West-Betuwe helpen wij u graag bij het bestrijden van vlooien. Dagelijks legt een vlo wel honderd eitjes in de vacht van uw kat. De eitjes rollen uit de vacht en komen zo in uw huis terecht. Na twee tot vier dagen komen de larven tot leven, die zich ontwikkelen tot een volwassen vlo. Alleen het behandelen van uw kat is zeker niet genoeg om van de vlooien af te komen. Slechts 5% bevindt zich in de vacht van de kat, de overige 95% bevindt zich in uw huis. De omgeving vlo-vrij maken is daarom van essentieel belang. Kattenvlooien zitten vaak goed verstopt in de vacht. Daarom is het verstandig uw kat regelmatig goed te laten controleren door een van de assistentes in onze praktijk.

Voor gezelschaps- én landbouwhuisdieren

Spoeddienst 24 uur per dag bereikbaar

Aangesloten bij het Huisdieren ZorgPlan

Hulp bij het bestrijden van een parasiet bij uw kat in omgeving Leerdam

Heeft u een parasiet ontdekt bij uw kat? Verwijder hem dan direct. Parasieten zoals teken, vlooien of wormen, kunnen verschillende ziektes overdragen. In het geval van een teek verwijdert u deze met een speciale tekenpincet en niet met uw vingers of een gewone pincet. Met een speciale pincet is de kans kleiner dat de teek in de vacht van de kat blijft hangen. Twijfelt u of de teek helemaal verwijderd is? Onze assistentes controleren dit graag voor u.

Bel ons en maak een afspraak

Wilt u meer informatie over het bestrijden van parasieten bij uw kat in omgeving Leerdam of heeft u vragen over bijvoorbeeld het laten uitvoeren van een castratie of sterilisatie? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0345 57 3211 en maak meteen een afspraak. Wij zijn te bereiken van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 20.00 uur. Onze ervaren medewerkers bekijken de situatie van uw kat en geven passend advies.

Paarden en landbouwhuisdieren