Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak
Selecteer een pagina

Dierenartsen­­­­­praktijk West-Betuwe

Verschillende inentingen voor uw kat nabij Geldermalsen

Leishmania

 

Leishmaniose is een ziekte die wordt overgedragen door zandvliegen. Het komt vooral voor bij honden. Deze vlieg is vooral actief rond zonsondergang en zonsopkomst.

Het wordt veroorzaakt door een parasiet. Als een hond besmet raakt met deze parasiet kan hij na ongeveer drie maanden symptomen krijgen, maar meestal duurt dit langer, soms wel jaren!

De symptomen kunnen erg uiteenlopen en niet alle honden vertonen alle symptomen (huidproblemen, afwijkende nagels, kreupelheid, vermagering, vergrote lymfeknopen, bloedarmoede, zwakte, slecht eten, bloedneus, nierontsteking en/of ontstoken ogen).

Als uw hond klachten heeft die bij Leishmania kunnen passen en uw hond is (ooit) in het buitenland geweest, dan kijken we met bloedonderzoek of uw hond antilichamen heeft tegen de parasiet. Soms kunnen we de parasieten ook aantonen in een biopt van de huid of de lymfeknopen.

Gelukkig hebben we medicijnen die vaak goed helpen tegen de ziekte, maar het is helaas niet mogelijk om alle parasieten definitief uit te roeien. Dit betekent dus dat we een hond met Leishmania wel kunnen behandelen, maar niet kunnen genezen! Daarom zijn levenslang regelmatige bloedcontroles nodig om op tijd de therapie aan te passen. Een deel van de besmette honden zal uiteindelijk overlijden aan de gevolgen van deze ziekte.

 

Om de kans op deze ziekte zoveel mogelijk te vermijden wanneer uw hond mee gaat naar het buitenland, is het verstandig een goed werkend middel tegen zandvliegen te gebruiken, en uw hond rond zonsopkomt en zonsondergang binnen te houden.

Vraag onze assistentes naar het juiste middel voor uw hond.

Onze professionals in Meteren, nabij Geldermalsen, weten precies welke inentingen uw kat nodig heeft. Elke kat heeft een andere levensstijl en daarom is de combinatie aan inentingen voor elke kat verschillend. De dierenarts bepaalt samen met u welke vaccinaties nodig zijn. Bij Dierenartsenpraktijk West-Betuwe bespreken we de situatie van uw huisdier en gaan we hier respectvol mee om.

Voor gezelschaps- én landbouwhuisdieren

Spoeddienst 24 uur per dag bereikbaar

Aangesloten bij het Huisdieren ZorgPlan

De juiste inentingen voor iedere kat in de regio Geldermalsen

Alle katten worden als ze negen weken oud zijn ingeënt tegen kattenziekte en niesziekte. Wanneer uw kat 12 of 13 weken oud is, wordt deze enting herhaald. Rond de eerste verjaardag van uw kat adviseren wij om deze twee inentingen te herhalen bij onze praktijk nabij Geldermalsen. Om chronische niesziekte te voorkomen, is het van belang om jaarlijks deze vaccinatie te blijven geven. Na het tweede levensjaar wordt uw kat één keer per drie jaar ingeënt tegen kattenziekte. Bent u van plan om uw kat naar het pension te brengen? Dan raden wij aan om uw kat in te enten tegen Bordetella. Deze variant op kennelhoest wordt steeds vaker gesignaleerd. Eén drupje in de neus van de kat is genoeg om het gezelschapsdier een heel jaar tegen deze ziekte te beschermen.

Bel ons en vraag advies

Wilt u een afspraak bij ons in Meteren, goed te bereiken vanuit Geldermalsen, maken voor de eerste inentingen van uw kat of ontvangt u graag meer informatie? Neem dan contact met ons door te bellen naar 0345 57 3211. Wij staan u graag te woord om advies te geven, de situatie van uw dier te bespreken en een afspraak te maken. Ook voor castraties, sterilisaties of het laten chippen van uw dier kunt u bij ons terecht.

Paarden en landbouwhuisdieren