Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak
Selecteer een pagina

Dierenartsen­­­praktijk West-Betuwe

Laat het inenten van uw konijn in Meteren aan ons over

Leishmania

 

Leishmaniose is een ziekte die wordt overgedragen door zandvliegen. Het komt vooral voor bij honden. Deze vlieg is vooral actief rond zonsondergang en zonsopkomst.

Het wordt veroorzaakt door een parasiet. Als een hond besmet raakt met deze parasiet kan hij na ongeveer drie maanden symptomen krijgen, maar meestal duurt dit langer, soms wel jaren!

De symptomen kunnen erg uiteenlopen en niet alle honden vertonen alle symptomen (huidproblemen, afwijkende nagels, kreupelheid, vermagering, vergrote lymfeknopen, bloedarmoede, zwakte, slecht eten, bloedneus, nierontsteking en/of ontstoken ogen).

Als uw hond klachten heeft die bij Leishmania kunnen passen en uw hond is (ooit) in het buitenland geweest, dan kijken we met bloedonderzoek of uw hond antilichamen heeft tegen de parasiet. Soms kunnen we de parasieten ook aantonen in een biopt van de huid of de lymfeknopen.

Gelukkig hebben we medicijnen die vaak goed helpen tegen de ziekte, maar het is helaas niet mogelijk om alle parasieten definitief uit te roeien. Dit betekent dus dat we een hond met Leishmania wel kunnen behandelen, maar niet kunnen genezen! Daarom zijn levenslang regelmatige bloedcontroles nodig om op tijd de therapie aan te passen. Een deel van de besmette honden zal uiteindelijk overlijden aan de gevolgen van deze ziekte.

 

Om de kans op deze ziekte zoveel mogelijk te vermijden wanneer uw hond mee gaat naar het buitenland, is het verstandig een goed werkend middel tegen zandvliegen te gebruiken, en uw hond rond zonsopkomt en zonsondergang binnen te houden.

Vraag onze assistentes naar het juiste middel voor uw hond.

Laat het inenten van uw konijn over aan Dierenartsenpraktijk West-Betuwe in Meteren. De drie meest voorkomende virusinfecties bij konijnen zijn Myxomatose en VHD type I en type II. Helaas hebben deze ziektes bijna altijd een dodelijke afloop. Het inenten van uw konijn is daarom erg belangrijk! Tijdens de vaccinatie kijken we bovendien het hele konijn van top tot teen na en controleren wij het gebit, de ogen, oren en nagels.

Voor gezelschaps- én landbouwhuisdieren

Spoeddienst 24 uur per dag bereikbaar

Aangesloten bij het Huisdieren ZorgPlan

Het inenten van uw konijn in Meteren kan het beste op jonge leeftijd

De vaccinatie voor uw konijn tegen virale bloederige diarree (VHD2) kan vanaf tien weken gegeven worden bij onze praktijk in Meteren, nabij Deil. Het enten moet één keer per jaar gebeuren. Het inenten van uw konijn tegen myxomatose en VHD1 kan al vanaf vijf weken gedaan worden. Heeft u een dwergkonijn? Dan wachten wij liever tot het konijn drie maanden oud is omdat deze soort wat gevoeliger is voor de vaccinatie. Beide virusziektes kunnen heel gemakkelijk overgebracht worden. Het is daarom van belang om te allen tijde uw konijn te laten inenten.

Neem voor vragen contact met ons op

Niet alleen voor een vaccinatie voor uw konijn kunt u bij ons in Meteren terecht; wij zijn ook gespecialiseerd in het inenten van andere gezelschapsdieren, zoals katten en honden. De artsen en assistentes hebben jarenlange ervaring en handelen altijd op deskundige wijze. Bij ons kunt u uw huisdier met vertrouwen achterlaten. Ontvangt u graag meer informatie over het inenten van een konijn of heeft u andere vragen over onze praktijk in Meteren, nabij Deil? Bel ons dan op 0345 57 3211. Wij zijn te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 20.00 uur.

Paarden en landbouwhuisdieren