Dierenartsenpraktijk West-Betuwe
Uw hond laten steriliseren in Meteren
Castratie bij de reu
Bij reuen adviseren wij niet om ze standaard te castreren, tenzij zich problemen voordoen die door een castratie opgelost zouden kunnen worden.
Goede redenen voor castratie
Een aantal goede redenen om een hond te laten castreren: ernstige voorhuidontsteking, (hyper)sexueel gedrag (zoals langdurig weglopen/slecht eten), prostaatproblemen en peri-anaalkliertumoren. Veel gedragsproblemen hebben echter naast een sexuele- ook een gedragscomponent die niet afhankelijk is van hormonen, zoals agressie en dominant gedrag naar andere reuen, huisgenoten of andere mensen. Bij door angst gestuurde agressie kan het probleem na castratie zelfs verergeren. In deze laatste gevallen is vooraf het advies van een gedragstherapeut noodzakelijk.
Soms is de reden een niet-gesteriliseerde teef in huis. In dat geval vinden wij dat er betere argumenten zijn om de teef te laten steriliseren dan om de reu te castreren.
Voordelen castratie
Minder kleine plasjes doen, minder territoriumgedrag, minder vaak het gevecht aangaan met andere honden.
Nadelen van castratie
Toenemen in gewicht tenzij u minder voert, veranderde vachtstructuur, iets verhoogde kans op prostaatkanker.
Bij twijfel? Chemische castratie
Heeft u twijfels dan kunt u een chemische castratie overwegen. Tegenwoordig bestaat dit uit het plaatsen van een implantaat onder de huid (een klein staafje) dat gedurende 6-12 maanden het mannelijke hormoon testosteron onderdrukt.
Kijkoperatie
Bij Dierenartsenpraktijk West-Betuwe bieden we de keuze om de sterilisatie van hond of kat via een diervriendelijke kijkoperatie uit te laten voeren.
Via een kijkoperatie kunnen we bij hond en kat ook gemakkelijker niet ingedaalde testikels (balletjes) verwijderen.
Een reguliere operatie kan bij ons ook nog plaatsvinden, maar duurt veel langer, de wond moet minimaal 10 dagen met rust genezen en uw huisdier moet hiervoor vaak een kraag of speciaal shirt aan om te voorkomen dat ze aan de wond zit.
De prijzen van de laparoscopische ingrepen in Nederland kunnen verschillen. Deze verschillen worden veroorzaakt door regionale prijsniveau’s en laparoscopische ervaring van de chirurgen. Waar andere praktijken bepaalde gewichtsklassen niet laparoscopisch steriliseren, is dat bij ons wel mogelijk.
Ervaring van de chirurgen zorgt voor een sneller herstel van uw hond of kat omdat de narcoseduur beperkt blijft. De laparoscopische techniek is dus uitermate geschikt voor honden- of kattenrassen die gevoelig zijn voor narcose.
Klik op de link voor een filmpje van een sterilisatie via laparoscopie: Kijkoperatie
Mocht u informatie willen over de kosten van een laparoscopische ingreep bij uw huisdier
Wilt u uw hond laten steriliseren in Meteren? Dierenartsenpraktijk West-Betuwe biedt zorg naar wens voor dier en mens. Wanneer we uw hond steriliseren worden beide eierstokken en soms de baarmoeder verwijderd. Hierdoor is uw hond niet meer vruchtbaar. Voordelen van sterilisatie van de teef zijn dat tumoren van mekklieren niet kunnen ontwikkelen, er geen schijnzwangerschap kan optreden, er geen baarmoederontsteking kan ontstaan en uw hond niet meer loops wordt. Wij raden u aan om uw hond op jonge leeftijd door ons in Meteren te laten steriliseren. Het gevolg hiervan kan zijn dat de vacht van uw hond verandert en het dier zwaarder wordt. De assistente van Dierenartsenpraktijk West-Betuwe legt na de operatie uit hoe u dit kunt voorkomen.
Sterilisatie bij de teef
Met de term ‘sterilisatie’ wordt een operatie van een teef bedoeld waarbij beide eierstokken en soms ook de baarmoeder wordt verwijderd waardoor uw hond onvruchtbaar wordt. In feite is castratie het juiste woord voor deze operatie maar het wordt in de volksmond niet zo gebruikt.
Onze visie is om alle teven op jonge leeftijd te laten steriliseren, waarbij we wel adviseren honden met volwassen gewicht >20 kg 3 maanden na aanvang van de eerste loopsheid te ‘helpen’.
Voordelen sterilisatie
De voordelen van een sterilisatie zijn dat uw hond nooit meer loops wordt, dat schijnzwangerschap verdwijnt of achterwege blijft en dat er geen baarmoederontsteking of –tumoren meer kunnen optreden. Bovendien heeft een op jonge leeftijd gesteriliseerde hond minder kans op suikerziekte en tumoren van de melkklieren.
Nadelen sterilisatie
De nadelen van een sterilisatie zijn dat uw hond geen nestje meer kan krijgen en dat zij, als u er niet alert op bent, de neiging heeft om zwaarder te worden. Wij geven hierdoor het advies om 25% minder voeding te verstrekken. Hierdoor zien wij steeds minder dieren met overgewicht. Soms treden er vachtveranderingen op (meer krullerige vacht). Een enkele keer, in het bijzonder bij de grotere teven, zien wij op latere leeftijd incontinentie van de urine. De kans hierop is erg klein; mocht het gebeuren dan bestaan hier afdoende medicijnen tegen.
Paarden en landbouwhuisdieren