Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak

Dierenartsen­praktijk West-Betuwe

Chippen

 

Wettelijke registratieregels honden

 

Het is volgens de wet verboden om een hond zonder chip en registratie te kopen. Vanaf 1 november 2021 moet u er ook op letten dat de hond een paspoort heeft. U weet zo meer van de geschiedenis van het dier. U kunt dan bijvoorbeeld controleren wie de moeder is en of de hond zijn inentingen heeft gehad.

Verkopers die honden verkopen zonder paspoort, chip en registratie houden zich niet aan de wet. Zij willen waarschijnlijk onzichtbaar blijven voor de overheid. Vraag u dan af of deze persoon het beste met de hond voor heeft.

Onder de volgende hoofdstukjes kunt u precies zien wat u in uw situatie moet controleren en regelen. Heeft u toch nog vragen? Bel ons gerust! 0345-573211

 

Ik heb een nestje gefokt

  • Fokkers registreren zichzelf bij de RVO. Zij krijgen dan een UBN. Heeft u als bedrijfsmatige fokker of importeur al een UBN? Dan kunt u gewoon dat nummer gebruiken.
  • Heeft u nog geen UBN? Klik dan hier. Een UBN aanvraag kost €19,-
  • Een UBN is nodig om de hond te registreren. Zorg daarom dat u uw UBN bij de hand heeft als u uw hond(en) laat chippen.
  • Pups moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden én een paspoort hebben.
  • Het EU-dierenpaspoort is nu verplicht voor alle honden.
  • De dierenarts registreert het paspoort en de chip bij een aangewezen portaal (bij rashonden met stamboom wordt de chip door de raad van beheer geplaatst en geregistreerd).
  • Als fokker registreert u de geboorte van de pup bij een aangewezen portaal. Bijvoorbeeld ChipBase. Dit doet u ook met het chipnummer van de moeder.
  • Wanneer de pups verkocht zijn doet u ook een afvoermelding bij het portaal.

 

 

Ik heb een hond gekocht

  • Koop alleen een hond met een chip, registratie én een officieel EU-dierenpaspoort.
  • Hondenkopers registreren de hond op naam bij een aangewezen portaal, bijvoorbeeld bij nl (u kunt kiezen uit verschillende ChipBase pakketten)
  • Wijzigingen geeft de nieuwe houder allemaal door aan het portaal. Denk aan adreswijzigingen, vermissing, export of het overlijden van de hond.
  • Heeft u per ongeluk een hond gekocht zonder registratie? Bent u opgelicht met een vals paspoort? Vraag dan in ieder geval direct een UBN aan. En laat uw nieuwe hond door de dierenarts registreren bij een aangewezen portaal.

 

 

Ik heb een hond uit het buitenland gekocht

Wanneer u een hond uit het buitenland importeert, moet deze verplicht al een paspoort en een chipnummer hebben. De hond moet dan nog wel geregistreerd worden bij de overheid. Deze (verplichte!) importmelding kan alleen door een dierenarts gedaan worden, en moet binnen 2 weken na import gebeuren. De dierenarts registreert de import, chip en het paspoort bij een portaal. Hiervoor heeft u een UBN nodig, klik hier om deze aan te vragen bij de RVO.

Komt de hond uit een derde land en heeft hij geen EU-dierenpaspoort? Dan geeft de dierenarts een EU-dierenpaspoort voor de hond af.

 

Komt de hond niet uit de EU? Dan heeft u ook het nummer van het gezondheidscertificaat uit TRACES nodig

 

 

 

LET OP: sinds 1 november 2021 is het chippen en registreren inclusief een EU-paspoort voor elke hond verplicht! U heeft hiervoor een UBN nodig. Zonder UBN kunnen wij geen chip of paspoort uitgeven.

 

 

Filmpje op https://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/dieren-houden/identificatie-en-registratie-dieren/honden invoegen op website

 

Evt ook https://www.rvo.nl/sites/default/files/2021/09/Infographic-IR-hond.pdf

 

Bron: RVO.nl

 

 

Kat Chippen

In Nederland is het niet verplicht maar wel verstandig om je kat te laten chippen. Het chippen van je kat kan snel gebeuren en je kat hoeft hiervoor niet onder narcose. Door middel van een naald wordt er een klein staafje onder de huid van je kat geplaatst. Dankzij het chipnummer, dat gekoppeld is aan je adresgegevens kan je kat, als ze vermist was, snel met je verenigd worden. Maak een afspraak bij Dierenartsenpraktijk West-Betuwe om je kat te laten chippen. Ook regelen wij de registratie.

 

Heeft  u vragen of opmerkingen? Bel ons op 0345 57 3211 of vul het contactformulier in.

Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.