Overgewicht bij uw dier
Net als wij mensen houden honden en katten van gezelligheid. Vaak komen ze lekker bij ons liggen en willen we ze graag verwennen met wat lekkers. Dit is alleen niet altijd even verstandig.
Het is namelijk zo dat van alle honden en katten die in Nederland leven de helft te zwaar is. En net als bij de mens is overgewicht niet gezond voor het lichaam. Zo kunnen ze hart en vaat ziektes ontwikkelen en ook de gewrichten worden extra belast.
Test of uw dier in de juiste conditie is
Er is een makkelijke manier om thuis beoordelen of uw ( in dit geval hond) de juiste conditie heeft of dat hij misschien iets te zwaar is.
Een hond met een gezond gewicht kunt u met een vlakke hand over de rug geen rugwervels of heupbotten voelen en met zachtjes aaien over de ribben moeten deze goed voelbaar zijn. Hier heeft u geen weegschaal voor nodig. Zijn de ribben moeilijker voelbaar dan is er al sprake van overgewicht.
Als u van bovenaf naar de rug van uw hond kijkt, moet er een taille zichtbaar zijn, dus het gebied tussen de laatste rib en de heupen moet wat smaller zijn.
Als u vanaf de zijkant naar uw hond kijkt, moet de buiklijn naar achteren toe iets omhoog lopen.
Gezondheidsrisico’s bij overgewicht
Zoals hierboven al een keer genoemd is kan overgewicht onder andere leiden tot verschillende problemen zoals hart en vaatziektes, gewrichtsproblemen. Maar ook suikerziekte, huidproblemen en een verhoogde kans op tumoren en blaasproblemen.
Het kan zijn dat uw dier meer moeite krijgt met opstaan, traplopen en springen.
Dit zijn allemaal logische gevolgen. Vaak komen deze dieren in een vicieuze cirkel. Ze zullen minder bewegen, eet het zelfde, verbrand minder omdat ze niet zo vaak in beweging zijn en daardoor zal het gewicht toenemen.
Dit willen we allemaal graag voorkomen en daar kan u ook heel goed iets aan doen.
Wat kan u doen bij overgewicht
Wanneer uw dier inderdaad iets te veel van het goeie leven geniet en wat te zwaar is kan u zeker iets aan het overgewicht van uw hond doen.
We starten vaak met het geven van minder voeding en adviseren de dieren meer te laten bewegen. Soms lukt dit met behulp van eigen voeding mocht dat niet lukken is er ook een speciaal dieet. Deze voeding is rijk aan vitamines, mineralen, vezels en eiwit waardoor uw hond tijdens het afvallen geen spieren kwijtraakt en zorgt ervoor dat ze minder last hebben van een honger gevoelt.
Op de markt zijn er ook zogenaamde light-voeding, alleen zijn deze vaak niet zo mooi uitgebalanceerd.
Mensen vinden het vaak ook fijn om ze lekker te belonen wanneer ze iets goed gedaan hebben. En dat is natuurlijk ook zo. Een knuffel of een aai over de bol is eigenlijk al beloning genoeg voor de hond en kar. Maar wanneer u het fijn vind om ze wat te geven, kan u er voor kiezen om een handje voer van die ochtend apart te houden de ze die in de loop van de ochtend te geven als beloning. Zo krijgen ze toch hun beloning en krijgen ze niet meer dan wat ze mogen krijgen aan voeding per dag.
Wilt u toch dat ene lekkere snoepje geven. Dan kan dat best eens een keer, maar haal dan van zijn “hoofdmaaltijd” iets af.
Begeleiding bij afvallen
Lukt het ondanks al uw inspanning niet of niet voldoende om uw dier af te laten vallen? Dan hebben wij een programma waar u aan mee kan doen. Dit is een gratis service die wij bieden. We maken dan eens per 14 dagen een weegafspraak en geven u advies wat u kan doen om uw hond af te laten vallen. Verder starten we ook een speciaal dieet op (dit voer is helaas niet gratis) die speciaal ontwikkeld is voor dit probleem.
We willen graag voorkomen dat uw dier te zwaar is. Vind u het lastig om te beoordelen of uw dier het juiste gewicht heeft mag u altijd een afspraak maken om bij ons komen wegen. En natuurlijk beoordelen we uw hond of kat ook bij de jaarlijkse controle.
Artrose begeleiding
Artrose is een onomkeerbaar en pijnlijk ziekteproces. Artrose is een veelvoorkomende aandoening waarbij er gewrichtsslijtage optreedt en waarbij er pijn en bewegingsproblemen ontstaan. Om soepel te bewegen, is het bot bedekt met kraakbeen en er is gewrichtsvloeistof aanwezig welke als smeermiddel dient. Bij het optreden van slijtage (artrose) wordt het kraakbeen dunner en stugger en er is minder gewrichtsvloeistof aanwezig. Door deze processen ontstaat een onregelmatig oppervlak en kunnen er botwoekeringen optreden. In alle gewrichten kan artrose optreden.
Medicatie
Pijnstillers worden (in veel gevallen) levenslang ingezet bij patiënten met artrose. Deze werken pijnstillend en ontstekingsremmend. Pijnstillers dienen altijd met de hoofdmaaltijd gegeven te worden. Pijnstillers kunnen nadelige bijwerkingen geven. Voor meer informatie over pijnstillers kunt u in onze praktijk terecht.
Voeding
Naast medicatie kan een aangepaste voeding gegeven worden. ROYAL CANIN® Mobility Diet C2P+ is de enige voeding met het nieuwe wetenschappelijk bewezen gepatenteerde ‘C2P+™ gewrichtscomplex’, een unieke combinatie van:
• Curcumine (kurkuma-extract)
• Gehydrolyseerd collageen
• Polyfenolen uit groene thee
Van elk van deze nutriënten is bekend dat ze de gezondheid van gewrichten ondersteunen. Nu is echter wetenschappelijk aangetoond dat ze elkaar versterken. De combinatie van curcumine (kurkuma-extract), gehydrolyseerd collageen en polyfenolen uit groene thee zorgt voor aanzienlijke verbetering van de mobiliteit en levenskwaliteit van honden.
Flexadin
Zachte en zeer smakelijke brokjes die de gewrichten van de hond ondersteunen. Flexadin bevat o.a. Omega 3-vetzuren, vitamine E en collageen in de vorm van UC II. Collageen type II is het belangrijkste eiwit in het kraakbeen van de hond en zorgt voor (het behoud van) gezond
Gewicht
Overgewicht leidt tot extra belasting van de gewrichten en kan artrose verergeren. Bovendien worden er in vetweefsel ontstekingsbevorderende stoffen geproduceerd, wat de artrose kan verergeren. Het is daarom belangrijk dat uw hond/kat geen overgewicht heeft. Mocht dit wel het geval zijn, dan helpen wij u graag om uw dier op een verantwoorde wijze op een gezond gewicht te krijgen.
Beweging
Bij artrose is het van belang dat uw dier in beweging blijft, mits dit gecontroleerd en gedoseerd plaatsvind. Uw hond mag nooit stijver of pijnlijker zijn na afloop van de lichaamsbeweging dan ervoor. Voorkom onverwachte bewegingen door met een bal te gooien of te spelen met andere honden. Laat de hond uit op een vlakke ondergrond en vermijd ondergronden zoals het strand. Zwemmen (hydrotherapie) is voor een hond met artrose een goede beweging, zo wordt er gewerkt aan spieropbouw zonder de gewrichten te belasten.
Gratis professionele begeleiding
Wij als praktijk vinden een goede begeleiding van artrose belangrijk, om de progressie van de ziekte zoveel mogelijk te vertragen en de kwaliteit van het leven van uw hond aanzienlijk te verbeteren. Deze kosteloze consulten kunnen wij aanbieden wanneer er gestart wordt met Royal Canin Mobility en/of Flexadin. De consulten worden gegeven door een van onze paraveterinairen.