Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak
Selecteer een pagina

Dierenartsen­praktijk West-Betuwe

Chirurgie

Leishmania

 

Leishmaniose is een ziekte die wordt overgedragen door zandvliegen. Het komt vooral voor bij honden. Deze vlieg is vooral actief rond zonsondergang en zonsopkomst.

Het wordt veroorzaakt door een parasiet. Als een hond besmet raakt met deze parasiet kan hij na ongeveer drie maanden symptomen krijgen, maar meestal duurt dit langer, soms wel jaren!

De symptomen kunnen erg uiteenlopen en niet alle honden vertonen alle symptomen (huidproblemen, afwijkende nagels, kreupelheid, vermagering, vergrote lymfeknopen, bloedarmoede, zwakte, slecht eten, bloedneus, nierontsteking en/of ontstoken ogen).

Als uw hond klachten heeft die bij Leishmania kunnen passen en uw hond is (ooit) in het buitenland geweest, dan kijken we met bloedonderzoek of uw hond antilichamen heeft tegen de parasiet. Soms kunnen we de parasieten ook aantonen in een biopt van de huid of de lymfeknopen.

Gelukkig hebben we medicijnen die vaak goed helpen tegen de ziekte, maar het is helaas niet mogelijk om alle parasieten definitief uit te roeien. Dit betekent dus dat we een hond met Leishmania wel kunnen behandelen, maar niet kunnen genezen! Daarom zijn levenslang regelmatige bloedcontroles nodig om op tijd de therapie aan te passen. Een deel van de besmette honden zal uiteindelijk overlijden aan de gevolgen van deze ziekte.

 

Om de kans op deze ziekte zoveel mogelijk te vermijden wanneer uw hond mee gaat naar het buitenland, is het verstandig een goed werkend middel tegen zandvliegen te gebruiken, en uw hond rond zonsopkomt en zonsondergang binnen te houden.

Vraag onze assistentes naar het juiste middel voor uw hond.

Door gebalanceerde narcose, pijnpreventie, een goed ingerichte operatiekamer en jarenlange ervaring van dierenarts en assistente, zijn we in staat uw huisdier veilig te opereren op een hoog kwaliteitsniveau. Operaties vinden ’s ochtends plaats zodat uw huisdier nog dezelfde dag uitgeslapen naar huis kan gaan.

Voorafgaand aan de operatie van uw huisdier

Bij binnenkomst wordt uw huisdier eerst lichamelijk onderzocht, wat zo nodig aangevuld wordt met een bloedonderzoek. Voorafgaand aan elke operatie proberen we samen met de eigenaar een behandelplan op te stellen over: wat er tijdens de ingreep gaat gebeuren, de vooruitzichten en de richtprijs.

Prijs van de ingreep

Omdat bij enkele ingrepen niet duidelijk is wat we ‘in’ het dier gaan aantreffen, spreken we over een richtprijs en is het uiteindelijke bedrag vooraf niet exact te bepalen.

Voor operaties die wij niet zelf kunnen uitvoeren (zoals gespecialiseerde botoperaties) zijn wij een goed samenwerkingsverband aangegaan met twee klinieken in de regio.

Tijdens en na de operatie

Aan de hand van het onderzoek vooraf, wordt de narcose heel secuur afgestemd op uw huisdier en de ingreep. Tijdens grote operaties krijgen alle dieren infuus en zuurstof, vaak in combinatie met gasnarcose. Tijdens de narcose wordt met een monitor de hartslag en ademhaling nauwkeurig in de gaten gehouden.

Er wordt gebruik gemaakt van modern oplosbaar hechtmateriaal waardoor er minder irritatie en minder noodzaak voor een kraag optreedt. De dieren worden wakker geprikt en komen bij in een (vloer)verwarmde ruimte met camerabewaking. Hierdoor kunnen we uw huisdier voortdurend controleren.

Pijnstilling na een operatie is heel belangrijk voor een goede wondgenezing. Deze krijgt u in de meeste gevallen voor de dagen na de operatie in een gemakkelijk toe te dienen tablet of vloeistof mee. De dag na de operatie proberen we te bellen hoe het gaat, en 10 dagen na de ingreep kunt u bij ons kosteloos terecht voor de controle van de wond.

Gezelschapsdieren
Paarden
Landbouwhuisdieren