Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak
Selecteer een pagina

Dierenartsen­praktijk West-Betuwe

Buitenland ziektes

Leishmania

 

Leishmaniose is een ziekte die wordt overgedragen door zandvliegen. Het komt vooral voor bij honden. Deze vlieg is vooral actief rond zonsondergang en zonsopkomst.

Het wordt veroorzaakt door een parasiet. Als een hond besmet raakt met deze parasiet kan hij na ongeveer drie maanden symptomen krijgen, maar meestal duurt dit langer, soms wel jaren!

De symptomen kunnen erg uiteenlopen en niet alle honden vertonen alle symptomen (huidproblemen, afwijkende nagels, kreupelheid, vermagering, vergrote lymfeknopen, bloedarmoede, zwakte, slecht eten, bloedneus, nierontsteking en/of ontstoken ogen).

Als uw hond klachten heeft die bij Leishmania kunnen passen en uw hond is (ooit) in het buitenland geweest, dan kijken we met bloedonderzoek of uw hond antilichamen heeft tegen de parasiet. Soms kunnen we de parasieten ook aantonen in een biopt van de huid of de lymfeknopen.

Gelukkig hebben we medicijnen die vaak goed helpen tegen de ziekte, maar het is helaas niet mogelijk om alle parasieten definitief uit te roeien. Dit betekent dus dat we een hond met Leishmania wel kunnen behandelen, maar niet kunnen genezen! Daarom zijn levenslang regelmatige bloedcontroles nodig om op tijd de therapie aan te passen. Een deel van de besmette honden zal uiteindelijk overlijden aan de gevolgen van deze ziekte.

 

Om de kans op deze ziekte zoveel mogelijk te vermijden wanneer uw hond mee gaat naar het buitenland, is het verstandig een goed werkend middel tegen zandvliegen te gebruiken, en uw hond rond zonsopkomt en zonsondergang binnen te houden.

Vraag onze assistentes naar het juiste middel voor uw hond.

Babesia

Babesiose komt voornamelijk voor bij honden en is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bloedparasiet. Deze parasiet wordt overgedragen door teken. Binnen 1 tot 3 weken na de beet van een besmette teek kan uw hond ziek worden. Heel sporadisch wordt deze ziekte ook in Nederland aangetroffen bij dieren die nooit in het buitenland zijn geweest.

Babesiose kan acuut of chronisch verlopen. Ziekte treedt op binnen 1 tot 3 weken na een beet van een besmette teek. Symptomen van de acute vorm zijn: sloomheid, koorts, slecht eten, geelzucht, braken, donkere urine (“koffiebruin”), (ernstige) bloedarmoede. Bij de chronische vorm zien we vaak ook matige sloomheid, wisselende koorts, bloedarmoede, gewrichtsontsteking en spierontsteking.

De diagnose wordt gesteld door aantonen van de parasieten en/of antilichamen tegen de parasieten in het bloed.

Babesiose kan meestal goed worden behandeld door middel van 2 injecties die 2 weken na elkaar worden toegediend.

Om te voorkomen dat een teek uw hond kan infecteren, is het belangrijk een goed werkend anti-tekenmiddel te gebruiken wanneer uw hond mee gaat naar het buitenland.

Onze assistentes kunnen u advies geven over het juiste middel voor uw hond.

Ehrlichia

Ehrlichiose is een ziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën. Honden kunnen besmet worden met deze bacterie via teken. De ziekte komt voor bij honden, maar niet bij katten.

Tijdens de acute fase van de ziekte kunnen de volgende symptomen voorkomen: zwakte, slecht eten, benauwdheid, koorts, vermagering, braken, bleke slijmvliezen, vergrote milt, bloedneus, bloed bij de ontlasting, veel bloeden bij de loopsheid.

 

Het kan soms weken tot maanden duren voor er symptomen optreden, en er bestaat ook een chronische vorm. De chronische vorm kan een complex beeld geven met uiteenlopende symptomen: zwakte, vermagering, koorts, vergrote milt, vochtophoping in de achterpoten, bleke slijmvliezen, bloedingen in de huid en slijmvliezen, snotterige oog- en neusuitvloeiing, bloedneus en bloed bij het plassen maar ook: longontsteking met benauwdheid, nierontsteking, nierfalen, gewrichtsontsteking en kreupelheid, oogproblemen, blindheid. Soms kan zelfs een hersenvliesontsteking ontstaan met bijbehorende symptomen.

Voor honden die de ernstige chronische vorm hebben zijn de vooruitzichten helaas slecht.

 

De diagnose wordt gesteld door de bacterie aan te tonen in het bloed of een biopt van de lymfeknopen. Enkele weken na infectie kunnen antilichamen in het bloed worden gemeten.

 

De infectie kan behandeld worden met een antibioticakuur van minimaal 4 weken.

 

Om de kans op besmetting te verkleinen is het belangrijk uw hond te behandelen met een goed anti-tekenmiddel. Onze assistentes kunnen u advies geven over het juiste middel voor uw hond.

Hartworm

Hartwormziekte wordt veroorzaakt door wormen die zich in de longslagaderen en uiteindelijk in het hart van honden en katten nestelen. Deze wormen worden als kleine larfjes overgedragen door met hartworm besmette muggen. Wanneer deze larfjes, via een muggenbeet, in het lichaam van de hond of kat terechtkomen, maken ze een grote trektocht door het lichaam en komen uiteindelijk uit bij de longslagaderen en het hart. Daar ontwikkelen ze zich verder tot volwassen wormen. De larfjes kunnen 2 tot wel 18 maanden in de bloedbaan leven en de volwassen wormen wel 7 jaar!

Het duurt meestal 5-7 maanden voor de eerste symptomen zichtbaar zijn, maar meestal duurt het zelfs jaren voordat we symptomen zien.

 

Honden die besmet raken met hartworm hebben in het begin meestal klachten zoals een chronische hoest, benauwdheid, verzwakking en verminderd uithoudingsvermogen en soms  flauwvallen bij inspanning. Later, wanneer ook het hart ernstig geïnfecteerd raakt, treden er symptomen van hartfalen op zoals vochtophoping onder de borst/buik en in de poten, vermagering, slecht eten en toenemend verzwakken. Acute verslechtering treedt op als er door de wormen, stolsels vastlopen in de bloedbaan.

De meeste katten vertonen heel lang geen ziektesymptomen van de hartworminfectie en kunnen spontaan genezen. Maar sommige katten worden acuut ernstig ziek met als symptomen: hoesten, benauwdheid, braken, lusteloosheid en plotselinge sterfte.

Bij de hond kunnen we de ziekte vaststellen via bloedonderzoek op circulerende microfilariae (larven) of antigenen van volwassen wormen in het bloed.

Bij de kat is het bloedonderzoek minder gevoelig, dus is het lastiger om de diagnose te stellen. Met een echo kan gekeken worden of er zich wormen in het hart of de longslagader bevinden. Ook een röntgenfoto kan een vermoeden van hartworminfectie tonen.

Voor de hond bestaat medicatie om de volwassen wormen te doden, echter deze behandeling is niet zonder risico. Een ernstige complicaties is het ontstaan van bloedklonten door de afstervende wormen. Voorkomen is altijd beter dan genezen!

Gelukkig zijn er goede middelen om uw dier te beschermen tegen hartwormziekte. Deze middelen doden de wormen al in een vroeg stadium. Er bestaan pipetten en tabletten die werken tegen hartworm. Vraag onze assistente welk middel het meest geschikt is voor uw dier, en hoe vaak het moet worden toegediend. Bij de tabletten is het belangrijk dat u ook een maand na thuiskomst uw dier nog een keer behandelt, dus vergeet ook deze laatste behandeling niet!