Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak
Selecteer een pagina

Dierenartsen­praktijk West-Betuwe

Voeding voor uw konijn

Hooi

Hooi is het belangrijkste onderdeel van de voeding van een konijn. Het moet onbeperkt aanwezig zijn en is nodig voor een goede werking van de darmen maar ook om tanden en kiezen, die gedurende het hele leven doorgroeien, te slijpen. Konijnen die geen hooi ‘lusten’ hebben vaak kiespijn! Die kun je het beste laten nakijken door een dierenarts. Kruidenhooi wordt door de meeste konijnen het lekkerst gevonden

Konijnenvoer

Geef liever geen gemengd voer;het bevat veel kleurstoffen, zaden en mais kunnen schadelijk zijn en vaak zien we dat konijnen alleen het lekkerst eruit ten en de rest laten staan. Hierdoor wordt een konijn te dik en treden voedingstekorten op, wat veel problemen met zich meebrengt.

Biks/pellets zijn veel beter! Om die reden raden wij Science Selective voeding aan, een volledig voer waar extra vezels inzitten. U kunt in onze praktijk een gratis proefzakje halen. Biks moet niet worden gezien als hoofdvoeding van je konijn, maar als aanvulling op het hooi en groenvoer. Een jong konijn (tot 4 maanden) mag onbeperkt biks eten. Daarna mag een konijn 20 gram biks per kg lichaamsgewicht eten. Bij deze hoeveelheden moet de zachte plakkerige blindedarmkeutels (caecotrofen) die elk konijn 1x daags maakt door het konijn opgegeten worden. Dit is een onmisbare bron van eiwit en vitamines! Gebeurt dit niet dan plakt de zachte ontlasting aan het achterste en kan verward worden met diarree.

Groenvoer

Laat een konijn altijd heel rustig wennen aan groente. Een diertje uit een dierenspeciaalzaak is vaak nog niet veel gewend. Streef naar het geven van 3 soorten groenvoer per dag. Geef max 50-100 gram groenvoer per kg lichaamsgewicht per dag, maar bouw dit heel rustig op.

Peterselie vinden de meeste konijnen een geweldige traktatie. Pas op met het geven van sla, komkommer en koolsoorten; veel konijnen kunnen hier minder goed tegen. Af en toe een klein stukje fruit of een korstje brood is prima maar doe het met mate. Wees ook voorzichtig met gras. Gemaaid gras gaat te snel achteruit in kwaliteit, geplukt glas kan met mate maar pas op dat het niet van plaatsen komt waar wilde konijnen komen ivm de besmetting met VHS.

klik hier: Lijst van geschikte groenten/fruit/zaden etc
klik hier: Lijst van schadelijke groenten/fruit/zaden etc

Drinkwater

Zorg voor voldoende vers drinkwater. Een fles is het meest hygienisch. Houd bij konijnen die buiten verblijven in de winter de fles vorstvrij.

Extraatjes

Geef liever geen snoepjes of knabbelstaafjes die in de dierenwinkel verkocht worden. Ze maken het konijn vaak dik. Geef ze liever wat groente of fruit om ze te verwennen. Geef ook geen lik- en knaagstenen; deze kunnen blaasproblemen veroorzaken. Pas op voor overvoeren! Je probeert goed te zijn voor je konijn, maar er kleven serieuze nadelen aan het geven van een volle bak konijnenvoer.

Ernstige nadelen voor je konijn:
 

  • onvoldoende hooi eten (hierdoor darm- en gebitsproblemen)
  • niet opeten van blindedarmkeutels (hierdoor eiwit- en vitaminetekort)
  • te dik worden (wam te groot, ribben niet meer voelbaar)
  • ontstaan van blaaszand
  • Parasieten zoals mijten, vlooien en luizen kunnen jeuk, haaruitval en schilfering geven. Gebruik niet zomaar middelen die u bij de hond of kat zou gebruiken (bv Frontline), want deze kunnen dodelijk zijn voor het konijn. Pas ook op vliegen in de buurt van uw konijn. Deze kunnen eitjes in de huid leggen en de larven die hieruit komen brengen grote schade aan.

Heeft  u vragen of opmerkingen? Bel ons op 0345 57 3211 of vul het contactformulier in.

Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.