Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak
Selecteer een pagina

Dierenartsen­praktijk West-Betuwe

Voeding voor uw hond

Voedingsbehoeften

De tijd dat honden “met de pot” mee-eten en daardoor een onevenwichtige voeding krijgen ligt ver achter ons. Er is steeds meer bekend over de voedingsbehoeften van een hond en de juiste verhouding waarin voedingsstoffen gegeven moeten worden.

Onderhoudsvoeding

In onze praktijk adviseren we diervoeding die speciaal voor en door dierenartsen is gemaakt. We hanteren 2 verschillende merken als basiskeuze zodat uw huisdier indien nodig kan wisselen. Allebei de voedingen geven een smaakgarantie. De voeding wordt bereid met hoogwaardige ingrediënten. Door de constante grondstoffenkeuze, de juiste bereiding en het ontbreken van geur-, kleur- en smaakstoffen worden ze goed verdragen, ook door honden met een gevoelige maag en/of darmen. Daarnaast is de voeding aangepast aan de levensfase waarin uw hond zich bevindt en bevat een uitgebalanceerde hoeveelheid eiwit, energie, vitamines en mineralen. Belangrijk is ook dat onze voeding zeer smakelijk is. Voor kwalitatieve onderhoudsvoeding verschillen de kosten per dag niet in vergelijking met voeding van de dierenspeciaalzaak.

Dieetvoeding

Heeft uw hond medische problemen, dan kan een speciale dieetvoeding uitkomst bieden. Bijvoorbeeld bij dieren met een verminderde nierfunctie of blaasproblemen en honden met huid- en spijsverteringsklachten kunnen wij een aangepaste voeding voorschrijven die de klachten beperken en zo bijdragen aan het welzijn en de gezondheid van het dier.

Wij adviseren u graag welke soort en hoeveelheid voeding uw hond nodig heeft. U bent altijd van harte welkom bij ons in de praktijk voor het gratis wegen van uw groeiende pup of volwassen hond. Desgewenst geven wij u (gratis) deskundig voedingsadvies.

Jonge honden

Het is bij jonge honden erg belangrijk dat ze de juiste voeding eten. Een hond groeit namelijk veel sneller dan een mens. Een mens doet er 18 jaar over om zijn gewicht met 20-25x te vermenigvuldigen. Een hond heeft maar 18 tot 24 maanden om zijn geboortegewicht met wel 70 tot 100 x te vermenigvuldigen! De ontwikkeling van het skelet en de spieren is bepalend voor de rest van het leven van uw hond.

Volwassen honden

Bij volwassen honden is het heel belangrijk om overgewicht te voorkomen. Honden die lijden aan overgewicht schrijven wij een energiebeperkt dieet voor. Daarnaast is het voor een eigenaar belangrijk dat de voeding optimaal is voor de vacht; dat de vacht glanst, niet schilfert en dat de hond minder verhaart.

Senior hond

Voor de senior hond (ouder dan 7-8 jaar) is het belangrijk om rekening te houden met het langzaam afnemen van het activiteitsniveau, veranderen van het gewicht en het minder efficiënt werken van organen en spijsvertering. Bovendien lopen senioren meer risico om ouderdomskwalen te ontwikkelen, zoals nierfalen. Door een voeding met een verlaagd eiwit-, fosfor- en natriumgehalte te geven, kan verdere verslechtering van nierfalen worden vertraagd. Toevoegingen als taurine en omega-3-vetzuren zorgen voor het op peil houden van de hartspierfunctie en bevorderen gezond kraakbeen, soepele gewrichten en een gezonde huid en vacht.

Tips

 

  • In principe hoeft u naast goede voeding alleen vers drinkwater te geven
  • Extra vitamines of mineralen zijn doorgaans niet nodig en zelfs af te raden, omdat overdaad schaadt.
  • Te veel of te weinig kalk in de voeding kan tot onherstelbare botproblemen leiden
  • Leer uw hond niet te bedelen en beperk tussendoortjes zo veel mogelijk.
  • Kleine hondjes hebben door de extraatjes vaak geen zin meer in goede basisvoeding en krijgen dan niet de noodzakelijke voedingsstoffen binnen.
  • Extra hapjes zijn dikmakend.
  • Overgewicht bij honden komt veel voor en leidt net als bij de mens tot medische problemen.
  • Wilt u uw hond ergens voor belonen, geef hem dan een paar normale brokjes als tussendoortje. Hij is hier net zo blij mee als met andere extraatjes
  • Eigenaren hebben vaak de neiging om hun pup veel te vroeg op volwassen hondenvoer te zetten. Helaas wordt het belang van goede voeding tijdens de groeiperiode van de pup onderschat. Voor zijn groei heeft de pup een aparte voeding nodig
  • Als u op een ander voer overgaat, laat deze verandering altijd geleidelijk plaatsvinden; meng de eerste 2 dagen 25% van het nieuwe voer, 2 dagen later 50%, 2 dagen 75% en hierna kan uw hond volledig over op de nieuwe voeding.