Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak
Selecteer een pagina

Dierenartsen­praktijk West-Betuwe

Uw kat laten steriliseren of castreren

Kater

Een kater is geslachtsrijp op de leeftijd van 6-7 maanden. Wij adviseren om uw kater te laten castreren op een leeftijd van ongeveer 6 maanden. Mocht de kater eerder in huis gaan plassen en/of sproeien dan is het beter om de kater nog dezelfde week te laten castreren. Anders wordt het gedrag mogelijk aangeleerd. In 5 % van die gevallen kan de kater blijven sproeien na de castratie.

Voordelen van castratie

  • minder kans op sproeien of plassen in huis
  • minder sterke urinegeur
  • minder drang om buiten te gaan zwerven en minder kans op verwondingen door vechten
  • geen kans meer op ongewenste kittens

Nadeel van castratie

  • Toename van het gewicht. Dit kan voorkomen worden door minder eten of light-voeding te geven.

U kunt een afspraak maken wanneer de castratie gaat plaatsvinden. Die ochtend brengt u de kater en nemen we hem op. Voor de operatie doen we een pre-anaesthetisch onderzoek waarbij we de slijmvliezen en lymfeknopen controleren en naar het hart en de longen luisteren. Indien dit in orde is, krijgt uw kater een injectie met narcosemiddel. Na verwijderen van de balletjes controleren we de vacht, oren, tanden en nagels en behandelen we deze indien nodig.

Als uw huisdier nog geen chip heeft; is dit het uitgelezen moment om deze te plaatsen. Daarna gaat uw kater naar de opname waar hij in een vloerverwarmde ruimte rustig kan uitslapen. In de loop van de ochtend/begin van de middag krijgt u een telefoontje dat u hem weer kunt ophalen.

Poes

Een poes wordt voor het eerst krols op een leeftijd van 6-7 maanden. Wij adviseren haar dan ook op deze leeftijd te laten helpen, bij voorkeur voor de eerste krolsheid. Is uw kat al krols (geweest), maak dan een afspraak 1-1,5 week na de start van de krolsheid. Bij de operatie worden in principe alleen de eierstokken weggehaald. Als de baarmoeder afwijkend is, wordt ook deze verwijderd.

Voordelen van steriliseren

  • geen krolsheden meer
  • geen ongewenste dracht
  • verlaagde kans op het krijgen van melkkliertumoren op oudere leeftijd.

Nadeel van sterilisatie

  • Uw kat kan dikker worden maar dit kan eenvoudig voorkomen worden door uw poes minder eten te geven of preventief op light-voeding te zetten.

Om de krolsheid uit te stellen wordt wel eens de poezenpil gegeven. Wij raden dit echter ten zeerste af in verband met de nadelen (suikerziekte, melkkliertumoren, ongewenste kittens en baarmoederontsteking). Zeker omdat sterilisatie het ontstaan van melkkliertumoren op latere leeftijd tegengaat adviseren wij om uw kat op ongeveer 6 maanden leeftijd te laten ‘helpen’.

U kunt een afspraak maken voor een sterilisatie bij de assistente. Op de afgesproken ochtend brengt u de kat en nemen we haar op. Voorafgaand aan de operatie wordt een pre-anaesthetisch onderzoek verricht. Dit houdt in dat we slijmvliezen en lymfeklieren controleren en naar het hart en de longen luisteren. Indien dit in orde is krijgt ze een injectie met narcosemiddel. Na de operatie controleren we de vacht, oren, tanden en nagels en zo nodig behandeld. Als uw poes nog geen chip heeft; is dit het uitgelezen moment deze te plaatsen. Als dit alles gedaan is, gaat de kat naar de recovery waar ze in een vloerverwarmde ruimte uitslaapt. In de loop van de ochtend/begin van de middag wordt u gebeld als ze weer naar huis kan.

Let op het gewicht na de sterilisatie!

Sterilisatie veroorzaakt een wijziging in de hormonale huishouding. Hierdoor neemt de eetlust toe terwijl de energiebehoefte afneemt. Het is verstandig om hier rekening mee te houden en uw kat beperkt te voeren; bijvoorbeeld 2-3x per dag wat in een (gesloten) hand past in plaats van een continu met brokken gevulde bak.

Kijkoperatie

Bij Dierenartsenpraktijk West-Betuwe bieden we de keuze om de sterilisatie van hond of kat via een diervriendelijke kijkoperatie uit te laten voeren.

We werken hiervoor samen met Dierenkliniek ’t Westland, grondlegger van de laparoscopische operatietechniek bij het gezelschapsdier in Nederland. Sinds 1993 hebben zij meer dan 20.000 honden en katten op deze manier geopereerd vanuit meerdere vestigingen in Nederland. Sinds juni 2017 hoort vestiging West-Betuwe hier ook bij. Door bijna 25 jaar ervaring van dierenartsen Michiel Hoynck van Papendrecht en Bert van Dijk duurt de hele ingreep zo’n 10 minuten, heeft de patiënt slechts minimale wondjes van 5mm en gaat ze na 1,5 uur al weer lopend mee naar huis.

Via een kijkoperatie kunnen we bij hond en kat ook gemakkelijker niet ingedaalde testikels (balletjes) verwijderen.

Een reguliere operatie kan bij ons ook nog plaatsvinden, maar duurt veel langer, de wond moet minimaal 10 dagen met rust genezen en uw huisdier moet hiervoor vaak een kraag of speciaal shirt aan om te voorkomen dat ze aan de wond zit.

De prijzen van de laparoscopische ingrepen in Nederland kunnen verschillen. Deze verschillen worden veroorzaakt door regionale prijsniveau’s en laparoscopische ervaring van de chirurgen. Waar andere praktijken bepaalde gewichtsklassen niet laparoscopisch steriliseren, is dat bij ons wel mogelijk.

Ervaring van de chirurgen zorgt voor een sneller herstel van uw hond of kat omdat de narcoseduur beperkt blijft. De laparoscopische techniek is dus uitermate geschikt voor honden- of kattenrassen die gevoelig zijn voor narcose.

Klik op de link voor een filmpje van een sterilisatie via laparoscopie: Kijkoperatie

Mocht u informatie willen over de kosten van een laparoscopische ingreep bij uw huisdier

Heeft  u vragen of opmerkingen? Bel ons op 0345 57 3211 of vul het contactformulier in.

Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.