Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak
   Selecteer een pagina

   Dierenartsen­praktijk West-Betuwe

   Patiënt in het zonnetje

   Dexter heeft de kriebels….

   In oktober kwam Dexter, een stoere kruising reu van 8,5 jaar oud onze praktijk binnen met enorme jeuk sinds enkele weken. Jeuk is niet alleen heel vervelend voor een huisdier, ook als eigenaar kun je er tamelijk moedeloos van worden. Dexter had naast jeuk ook meerdere kale, grijzig/zwarte schilferige plekken rondom de ogen, bij de liezen en flank en een rode pukkelige kin en lippen. De oren waren heel pijnlijk en ontstoken. Als we de eigenaar vroegen de jeuk een ‘cijfer’ te geven, scoorde Dexter het cijfer 8 uit 10!

   Huidklachten worden vaak veroorzaakt door vlooien of teken en daarom is een goed werkend vlooienmiddel wat juist wordt toegepast (vaak genoeg) heel belangrijk. Dexter had de afgelopen maanden een goed werkend middel gehad. Er was dan ook geen vlo te bekennen.

   Dan is het belangrijk om uitgebreid onderzoek te doen. Er worden vachtmonsters, plakbandpreparaten (waarmee je haarwortels en oppervlakkige huidstructuren bekijkt) én diepe afkrabsels (waarmee je zoekt naar mijten die ónder de huid leven) afgenomen. Daarnaast wordt met een swab (soort wattenstaafje) materiaal afgenomen uit de oren. Al deze preparaten worden zo nodig gekleurd en onder de microscoop bekeken tijdens of enkele uren na het consult. Bij Dexter werden geen parasieten gevonden, alleen veel ontstekingscellen.

   Wist u dat dierenarts Maaike van Baarsel-Korevaar een speciale opleiding over huidziekten heeft gevolgd? Dat zij onze ‘huidexpert’ is en op de achtergrond de andere dierenartsen bijstaat met raad en daad? En dat een aantal van onze assistentes is opgeleid om de huidonderzoeken uit te voeren? Zo kunnen ook huidpatiënten bij ons rekenen op de beste zorg!

   Dexter had wat we noemen een Pyodermie (diepe ontsteking van de huid). De oorzaak hiervan is niet altijd te achterhalen; o.a. zwemmen in vies water en een uit de hand gelopen allergie kunnen de reden zijn. Dexter kreeg jeukstillende medicatie, 1,5 week antibiotica en een speciale shampoo mee.

   Dexter is inmiddels bijna helemaal hersteld. Na een week later waren de pukkels verdwenen, waren de oren en de huid bij de liezen/flanken rustiger. De jeuk was toen nog maar 3 uit 10! De medicatie en het wassen werden afgebouwd. Na een maand waren alleen de oren nog iets onrustig. Om allergie nog verder uit te sluiten kan nog een voedingstest en bloedonderzoek uitgevoerd worden om de bron van de allergie te achterhalen.

   Ozzy zat aan de paddo’s

   Ozzy is een jonge, knappe Ragdoll kater, die volop van het leven geniet. Nadat hij zich in de ochtend in de tuin vermaakt had, kwam hij tegen de middag brakend binnen. Zijn bazin vond tot haar schrik resten van paddenstoelen in zijn braaksel.
   Aangezien hij voor zijn doen de hele middag veel te relaxed bleef, of eigenlijk ronduit sloom, spoedde ze zich tegen de avond met hem naar de praktijk. Het braaksel nam ze mee.
   Omdat er aan de buitenkant niets aan de wat slome Ozzy gevonden kon worden, en het vergiftigingscentrum aangaf dat paddenstoelen soms nare effecten op de nieren kunnen hebben, namen we bloed af voor verder onderzoek.
   Ondertussen werden de paddenstoelresten bekeken en via een Facebookpagina van paddenstoelliefhebbers bestempeld als eikenbladzwammetjes. Nu zijn deze eikenbladzwammetjes gelukkig niet giftig, maar je kunt er als kat dus wel flink misselijk van worden.
   Of de zwammen ook nog een geestverruimend effect op de kater hadden, is niet bekend. Hopelijk vindt Ozzy deze actie niet voor herhaling vatbaar, want er blijken in zijn tuin nog veel meer van dit soort zwammetjes in het gras te groeien.

   Hera geeft een knipoog

   Hera is een Entlebucher Sennenhond van 10 jaar oud. Begin mei heeft ze een pijnlijk linker oog. Waarschijnlijk is ze tegen een tak of iets dergelijks aangelopen. Ze komt naar de praktijk waar de dierenarts haar oog kleurt met fluorescine kleurstof. Hierdoor wordt een groot defect van ongeveer 3 mm doorsnede aan de zijkant van haar hoornvlies zichtbaar. Een beschadiging op het hoornvlies is bij dieren en mensen altijd erg pijnlijk. Bij Hera uit die pijnlijkheid zich door aan haar oog te jeuken en het oog dicht te knijpen. De bazen van Hera gaan haar helpen door het oog intensief, vier tot zes maal daags,  te zalven. Hera is daar niet zo blij mee, ze vindt het zalven vervelend. Als ze na een week op controle komt is de beschadiging nog niet opgeknapt, de randen van de beschadiging zijn rafelig, wel zijn er al bloedvaatjes richting de beschadiging aan het groeien. De dierenarts controleert ook de traanproductie omdat soms een verminderde traanproductie een rol bij oogbeschadigingen kan spelen. Gelukkig werkt de traanklier van Hera prima. Dus doorgaan met zalven en na een week weer controle. Helaas is bij de volgende controle het defect niet aan het opknappen, er moet meer gebeuren dan alleen maar zalven.Hera wordt doorverwezen naar een oogspecialist bij het specialistencentrum De Wagenrenk. Deze oogdierenarts haalt de losse randen van de beschadiging weg en activeert het oogdefect met een diamantboortje. En weer moeten de bazen van Hera haar oog intensief gaan zalven. Gelukkig reageert Hera hier goed op en wordt het defect langzaamaan kleiner en haar oog minder pijnlijk.

   Zoete Miu

   Miu is een lieve kater van bijna 12 jaar oud die plotseling veel ging drinken. Wat vooral ook opviel was dat hij ook plasjes in huis deed, terwijl hij normaal heel zindelijk was. Eenmaal bij de dierenarts bleek uit het bloedonderzoek dat het suikergehalte (glucose) in het bloed van Miu flink hoog was, ook de waarde van de afgelopen 14 dagen.

   Miu heeft dus suikerziekte (diabetus mellitus). Suikerziekte is bij katten goed te behandelen, maar het vergt wel een flinke inspanning van de eigenaar. Miu krijgt twee maal daags een injectie met insuline, het liefst dagelijks op hetzelfde tijdstip voordat hij zijn maaltijd opeet. En in het geval van Miu moesten we ook nog meerdere malen bloed prikken op de praktijk voordat de de juiste hoogte van de insulinedosis gevonden werd. De eigenaresse van Miu heeft het prima aangepakt. Ze let goed op Miu en ze heeft haar moeder, twee kinderen en partner ook geleerd om te spuiten zodat ze dit niet elke dag zelf hoeft te doen. En dus ook eens een dag niet thuis hoeft te zijn voor Miu.

   Het gaat nu heel voorspoedig met Miu. Doordat Miu zich een tijd niet lekker gevoeld heeft hij zichzelf minder gepoetst en was zijn vacht vervilt. Maar na het scheren door de kattentrimster Marleen van Furfection is de vacht enorm opgeknapt. Dankzij alle goede zorgen is Miu weer helemaal het heertje.

   Oude damesprobleem

   Luna is een vriendelijke dame op leeftijd (elf en een half jaar oud) die niet gesteriliseerd is. Voordat ze klachten kreeg was ze 2,5 weken daarvoor loops geweest. Bij honden blijft de loopsheid tot op hoge leeftijd optreden.

   Luna komt naar de praktijk omdat ze plotseling enkele dagen veel drinkt, zelfs zoveel dat ze al enkele nachten in huis plast, en minder eet. Zelfs een lekker stukje brood wil ze niet meer. Verder stinkt ze en lijkt haar buik voller.

   De dierenarts verdenkt haar van een baarmoederontsteking en besluit haar die zelfde avond nog met spoed te opereren. Dit blijkt een wijs besluit, er wordt in de buik een grote met pus gevulde baarmoeder aangetroffen. De baarmoeder en de eierenstokken worden verwijderd.

   Na deze zware operatie moet Luna nog een week tot tien dagen rust houden en absoluut niet aan de buikwond likken. Dit gaat allemaal gelukkig heel goed en nu is Luna weer haar oude blije zelf.

   Gebitsreiniging bij Lotje

   Lotje is een vrolijke Nordfolk terriër teefje van 5 jaar oud en tijdens de jaarlijkse vaccinatie werd redelijk wat tandsteen geconstateerd. Voor de gebitsreiniging moest een nieuwe afspraak gemaakt worden omdat Lotje hiervoor onder narcose gebracht moest worden. Nu was dit niet de eerste keer dat Lotje onder narcose moest, helaas had ze al eerder een blaasoperatie om een blaassteen te verwijderen ondergaan. Daarnaast was Lotje ook al gesteriliseerd.

   Op de dag van de gebitsreiniging kwam Lotje nuchter (vanaf de avond van tevoren niet meer gegeten, wel gedronken). Haar eigenaresse werd in de loop van de geplande ochtend gebeld om door te geven hoe laat Lotje exact mocht komen, omdat de gebitten altijd achter de meer schonere operaties aan gepland worden.

   Lotje werd in het bijzijn van haar eigenaresse onder narcose gebracht en ging rustig slapen. Bijgevoegde foto’s laten Lotje zien terwijl ze aan haar gebit geholpen wordt. Uiteindelijk moesten er alles bij elkaar nog 7 tanden en kiezen getrokken worden. Na het verwijderen van het tandsteen werd pas duidelijk dat deze elementen aantasting van het glazuur en blootliggende wortels hadden, waardoor het beter was om ze te trekken.

   Na afloop van de gebitssanering kom Lotje in het begin van de middag weer naar huis. Uiteraard kreeg ze pijnstilling mee omdat het trekken van de kiezen ook bij honden ongemak geeft.

   Is Appel gevallen?

   Appel, een rode kater van nog geen jaar oud, komt plotseling thuis met ernstige verwonding aan zijn kop. Hij blijft liggen en bloedt uit zijn neus en is ernstig benauwd.

   De eigenaresse komt met spoed naar de dierenartsenpraktijk. Daar wordt Appel onderzocht, krijgt hij zuurstof toegediend en wordt hij tegen de shock behandeld. Omdat hij zo benauwd is maken we eerst longfoto’s, waarop we gelukkig geen bloeding of andere ernstige afwijkingen zien. Na ruim een uur aan de zuurstof en aan het infuus is Appel weer iets meer aanspreekbaar en durven we het aan om Appel te sederen zodat we een röntgenfoto van zijn kop en vooral van zijn kaken en zijn voorpoten kunnen maken. Op de röntgenfoto is duidelijk te zien dat de onderkaak gebroken is. Deze breuk repareren we met een beugeltje in de bek. Omdat Appel nog steeds neurologische verschijnselen heeft en we ernstig hersenletsel niet uit kunnen sluiten gaan we een spannende nacht met Appel in. Gelukkig is Appel de volgende dag alweer heel veel beter, wel loopt hij nog iets raar, maar hij is niet meer benauwd.

   Een week na zijn ongelukkige val loopt Appel weer helemaal normaal en zijn ook zijn reflexen normaal.

   Na 4 weken wordt de beugel om de onderkaak van Appel verwijderen en lijkt hij weer helemaal de oude. Hopelijk is hij een volgend keer voorzichtiger met waar hij klautert.

   Pepper, ‘een ei hoort erbij’

   Pepper, een altijd vrolijke Rottweiler teef van 7 jaar oud, had vrij plotseling last van dunne iets gele ontlasting. Ze had niets raars gegeten en was er op dat moment ook niet ziek van. Omdat de ontlasting van Pepper waterdun bleef, ze niet goed opknapte en minder fit werd, ondanks een behandeling met diarreeremmers en aangepaste voeding, zijn we op zoek gegaan naar de mogelijke oorzaak van de diarree. Uit het ontlastings- en bloedonderzoek kwam duidelijk naar voren dat Pepper via de ontlasting veel eiwit verloor en ook een vitamine B tekort ontwikkeld had. Helaas bleek het darmprobleem alleen via darmbiopten in beeld te brengen. In overleg met de eigenaren is besloten om te gaan behandelen met speciale hypo-allergene voeding, extra eiwit in de vorm van 4 gekookte eieren per dag en 1 x per week een injectie met vitamine-B en een hoge dosis prednison tabletten.

   Gelukkig knapt Pepper heel goed op, op haar ontlasting valt niets aan te merken en ze wordt heel gelukkig van haar dagelijkse portie eieren. Ze komt nu regelmatig op controle voor bloedonderzoek om de dosering van de medicatie aan te passen. Ze blijft vrolijk de praktijk binnenstappen.

   Konijn Jut met oogstmijten

   In de herfstperiode zien wij regelmatig honden en katten binnenkomen met extreme jeuk veroorzaakt door de herfstmijt. Zo ook bij konijn Jut uit Geldermalsen.

   Trombicula autumnalis, ook wel herfst- of oogstmijt genoemd, leeft in weilanden en grasstroken langs het water. Je kunt ze als heel kleine feloranje bolletjes van 0,5-1mm in de vacht van je huisdier of tussen de tenen vinden als je goed zoekt. Volwassen mijten leggen eieren, deze komen in de zomer uit en deze larven geven de problemen. Zodra er een hond, kat of mens langskomt hechten ze zich hierop vast. De larven kleven aan de vacht en zorgen voor irritatie en heftige jeuk als ze op de huid komen. Een paar dagen nadat ze zich gevoed gaan ze zich vervellen en springen van je huisdier af. Ze ontwikkelen zich in de omgeving tot volwassen herfstmijten. Deze mijten leven op de grond gedurende de zomer en herfst en leven van plantaardig materiaal. Zodra ze eieren gelegd hebben gaan de volwassen mijten dood.

   Wat zo bijzonder was bij konijn Jut is dat ze midden in een woonwijk woont, met een ommuurde tuin waar geen andere dieren in kunnen komen! Het komt dus overal voor. Met een speciaal anti-parasitair middel wat eenvoudig in de nek gedruppeld werd waren gelukkig de mijten én de huidklachten bij Jut binnen 1-2 dagen verdwenen. Voor Jut is tijdelijk de toegang tot het gras afgezet totdat het herfstmijt-seizoen is afgelopen. Afhankelijk van het weer is dat meestal half Oktober het geval.

   Omdat de jeuk langer aanhoudt dan de mijten aanwezig zijn en in besmet gebied je huisdier steeds opnieuw larven opneemt kan de huid ontstoken raken en kapot gebeten worden. Dan krijgt je huisdier iets voorgeschreven tegen de jeuk. Daarnaast gebruiken we bij honden en katten een spray die we zo nodig wekelijks toepassen als ze zich buiten steeds opnieuw besmetten.

   Denkt u dat uw huisdier ook last heeft van herfstmijt? Neem dan contact op via 0345-573211.
   Voor een filmpje van deze mijten onder de microscoop: zie https://youtu.be/vMd0mL4GjNU

   En plots kun je niet plassen

   Sam is een jonge energieke maltezer reu. Op een dag kan hij plots niet meer plassen. Hij probeert het voortdurend, maar er komt geen straal urine uit. Met spoed komt hij naar de praktijk. Gelukkig lukt het om een catheter in zijn plasbuis te schuiven, zodat de volle blaas van Sam geleegd kan worden. Op een gemaakte röntgenfoto zijn geen stenen of steentjes in de blaas of de plasbuis te zien. Maar de eigenaren moeten alert blijven want niet alle soorten blaasstenen zijn op een röntgenfoto te zien.

   En jawel, Sam heeft pech, de volgende dag kan hij weer niet plassen en lukt het niet om hem op de praktijk te catheteriseren. De catheter loopt in de plasbuis tegen een steentje aan. Dat steentje blijft de boel blokkeren. Uiteindelijk moet het steentje operatief verwijderd worden uit de plasbuis. Het steentje wordt opgestuurd naar het laboratorium en blijkt een cystinesteen. Cystinestenen zijn een van de moeilijkste soorten stenen om te behandelen en niet zichtbaar op een röntgenfoto.

   Sam krijgt een speciaal dieet om zijn urine minder zuur te maken. Daarnaast gaat hij veel water drinken, zodat hij vaak en veel plast. Samen met de eigenaren blijven we hem goed onder controle houden.

   Waar is de staart van Moortje?

   Moortje is een gezonde lieve gecastreerde kater van 2 jaar oud, die plotseling 2 weken wegblijft van huis. Als hij dan eindelijk bij zijn bezorgde bazin thuiskomt doet ze een gruwelijke ontdekking; op de plek waar zijn staart hoort te zitten zit een gapende wond! Mogelijk dat Moortje met zijn staart ergens in vastgezeten heeft. Op de dierenartsenpraktijk zien we gelukkig nog een intact poepgat, maar we kijken zo op spieren, pezen en een staartwervel. Onder narcose frissen we de wond op en proberen de wond met een huidflap en een drain te sluiten. Dit kan niet helemaal omdat de wond te groot is. Dus Moortje mag naar huis maar moet nog vaak langskomen op de dierenartsenpraktijk voor wondtoilet.

   Moortje is heel blij weer thuis te zijn en eet als een dijker. Zijn bazin zorgt enorm goed voor hem, wij maken de wond nog regelmatig schoon en na een maand ziet de wond er toonbaar uit. En nu 3 maanden later is Moortje een gelukkige kater met een bijzonder kontje.

   Balletje-balletje

   Ghundi is een vrolijke Duitse Herder teef van 8 jaar oud. Ze speelt graag met een tennisbal. Een paar dagen nadat ze vrolijk spelend met een tennisbal gezien is wordt ze door haar eigenaar naar de praktijk gebracht. Ze heeft het schuim op de bek staan. Worst wil ze wel eten, maar ze krijgt het niet doorgeslikt. Ook het drinken gaat erg moeizaam. Er wordt een röntgenfoto van de keel gemaakt. Daarop is een ronde bal te zien die vastzit in het strottenhoofd van Ghundi. Dat ze nog kan ademen is een klein wonder. De tennisbal is onder sedatie door de dierenarts verwijderd. Dit koste wel enige moeite omdat de bal muurvast zat. Voor Ghundi en de eigenaar was het natuurlijk een enorme opluchting dat de opening naar de luchtweg en slokdarm weer vrij is. Wees als eigenaar gewaarschuwd. Het spelen met een balletje, maar ook met appels of peren kan problemen geven!

   Sergeant Tibbs

   Sergeant Tibbs, dat is een prachtige naam, voor een prachtige Heilige Birmaanse kat. Sergeant Tibbs gaat graag in de buurt op stap. Helaas kwam hij op een zondagavond begin september tijdens een patrouille met een auto in botsing. Daar is zelfs een soldatenkat niet tegen bestand. Gelukkig voor hem werden zijn twee gebroken voorpoten geopereerd bij een specialist orthopedisch dierenarts. Nu redt hij zich binnenshuis dapper met beide voorpoten in een spalk. Eerst twee-wekelijks en nu wekelijks moeten die verbanden vervangen worden om de wonden aan de poten goed te kunnen verzorgen. Voor het opnieuw aanbrengen van de spalkverbanden moet Sergeant Tibbs steeds even onder een lichte narcose gebracht worden, omdat hij anders onvoldoende stil blijft liggen. Hij gaat letterlijk en figuurlijk stapje voor stapje vooruit. We verwachten dat we over een maand een mooie foto kunnen plaatsen van een herstelde Sergeant, dus wordt vervolgd!

   Roosje en het mierenlokdoosje

   Roosje is een nogal ondernemende Engelse stafford teef van 7 jaar oud. Nooit een saaie week voor Roosje. Ze is al vaak op de praktijk geweest en is nog altijd even enthousiast om langs te komen. Haar eigenaresse is heel zorgzaam en na het ontdekken van enkele kleine bultjes net onder de huid komt ze voor een afspraak met Roosje. De bultjes worden aangeprikt voor cytologisch onderzoek. Uit het onderzoek blijkt een tweetal van de bultjes helaas toch cellen te bevatten die een operatie, om ze ruim te verwijderen, noodzakelijk maken. Roosjes operatie plannen we een week later in. Roosje is enkele dagen na het maken van deze operatieafspraak zo dom om een mierenlokdoosje aan te vreten en gedeeltelijk op te eten. Ze mag direct met spoed naar de dierenartsenpraktijk komen. Op de injectie om haar te laten braken braakt ze gelukkig haar hele maaginhoud uit. En ze krijgt geen last van spiertrillingen door het vergif dat in het mierenlokdoosje zit.
   Enkele dagen later komt ze voor de operatie, nog steeds even enthousiast. De bultjes worden ruim verwijderd. De wond geneest prachtig, een mooi rompertje aan helpt daarbij.

   Lucky heeft geluk

   Lucky is een vrolijk boerenfox teefje van ruim 3 maanden oud. Ze heeft al kennisgemaakt op de praktijk voor de entingen, de puppiebegeleiding en het afsluiten van een dierenzorgplan. Op een ochtend belt haar baasje op met het verhaal dat Lucky al sinds gisterenavond niet lekker is en sinds vanochtend al haar eten uitbraakt en rillerig is. Ze mag meteen die ochtend langskomen bij de dierenarts. Lucky blijkt iets gevoelig in de maagstreek, maar heeft normale darmgeluiden, normale ontlasting en krijgt een injectie tegen het braken en de misselijkheid. De eigenaresse mist geen speeltjes maar Lucky is wel een ondeugend klein meisje dat mogelijk aan iets geknaagd kan hebben. Er wordt afgesproken dat als Lucky blijft braken ondanks de injectie of niet opknapt dat we dan een buikröntgenfoto gaan maken.

   Aan het begin van de avond is Lucky nog steeds niet echt fit, ze heeft niet meer gebraakt maar eet haar brokjes met lange tanden. Lucky komt naar de praktijk voor het maken van een röntgenfoto. Op de foto zijn wijde darmlissen en een klein strengetje achter de maag te zien. De dierenarts masseert dit strengetje in de buik, omdat het alternatief een buikoperatie is om te zien wat een mogelijke opstopping in de darmen veroorzaakt en dit te zo te verwijderen. De volgende ochtend komt Lucky opnieuw op controle en is ze al een stuk vrolijker. De eigenaresse vertelt dat ze in de ontlasting een stuk spijkerstof met stukje touw en houtje gevonden heeft. ’s Middags is Lucky weer helemaal de oude. Gelukkig heeft het stuk spijkerstof met touw en houtje niet haar darmen volledig geblokkeerd en was een buikoperatie niet nodig. Dus Lucky had geluk!

   Heeft  u vragen of opmerkingen? Bel ons op 0345 57 3211 of vul het contactformulier in.

   Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.