Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak
Selecteer een pagina

Dierenartsen­praktijk West-Betuwe

Over­gewicht bij uw konijn

Niet alleen mensen, maar ook konijnen kunnen lijden aan overgewicht, met alle gevolgen van dien. Vaak ben je als verzorger ‘te goed’ voor je konijntje: te veel voeding en te weinig lichaamsbeweging maken het diertje dik.

Bij een konijn met een gezond gewicht kun je gemakkelijk de ribben en de ruggengraat voelen. Bij te dikke konijnen gaat dit moeilijk of niet. Vaak heeft een vrouwelijk konijn dan ook een opvallende wam (huidplooi onder de kin).

Risico’s overgewicht:

 

  • Niet meer in staat om zachte blindedarmkeutels op te eten (onmisbare vitamines/eiwitten)
  • Leververvetting
  • Chronische diarree
  • Zere hakken /kapotte hakken
  • Veel kortere levensverwachting
  • Gebitsproblemen

Voorkomen is beter dan genezen!

Zorg dat je konijn altijd hooi beschikbaar heeft en voer beperkt biks (20gram/kg volwassen lichaamsgewicht per dag). Voer liever geen gemengd konijnenvoer; hier selecteren konijnen vaak alleen de lekkere (ongezondere) dingen uit. Konijnensnoepjes en bv knaagstaven zitten bomvoel vetten en suikers. Beter kun je je konijn verwennen met een (klein!) stukje fruit of groente. Klik hier voor een lijst met veilige verwennerijen.

Is je konijn te zwaar? Laat hem voorzichtig afvallen door de hoeveelheid biks te verminderen. Een streven is 1-2% gewichtsverlies per week: Dit komt bij een 3kg konijn neer op 30-60 gram gewichtsverlies per week!

Lichaamsbeweging

Het is belangrijk dat je konijn genoeg lichaamsbeweging krijgt. Laat hem minimaal 3 uur actief bezig zijn. Dit kan zijn spelen, rennen, springen etc. Probeer een konijn met overgewicht voorzichtig te ‘porren’ om meer te bewegen. Wanneer je konijn veel overgewicht heeft, zal hij geen goede conditie hebben en niet willen bewegen. Probeer hem dan een beetje op te jagen zodat hij tóch beweegt en conditie opbouwt.

Bouw een speelparadijs van kartonnen dozen of vul een babybadje/kinderzandbak met zand en laat hem daar in graven. Neem eens een aantal kartonnen dozen mee van de supermarkt en bouw iets leuks om in te kruipen, op te springen of in te graven. Graven in een babybadje met zand, of een kinderzandbak buiten is ook een leuke vorm van lichaamsbeweging.

Neem voor vragen over het ‘afvallen’ of een begeleidingsplan voor uw konijn contact op met de assistente.

Heeft  u vragen of opmerkingen? Bel ons op 0345 57 3211 of vul het contactformulier in.

Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.