Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak
   Selecteer een pagina

   Dierenartsen­praktijk West-Betuwe

   Hart­problemen bij uw kat

   Home » Bibliotheek » Hartproblemen bij uw kat

   Het meest voorkomende hartprobleem bij de kat is hypertrofische cardiomyopathie (HCM) waarbij de hartspier verdikt is.

   Hierdoor wordt de wand van de linker hartkamer stijver en de binnendiameter steeds kleiner waardoor het hart zich minder goed met bloed kan vullen.

   Hierdoor wordt het bloed minder goed rondgepompt, raakt de ontvangende boezem boven de kamer opgerekt en kunnen daar stolsel ontstaan. Deze kunnen in de slagaders vastlopen in de hersenen, longen en achterpoten waardoor zelfs verlamming op kan treden. Meestal is het aangeboren maar het kan ook ontstaan na bepaalde vormen van narcose, bij schildklierproblemen, te hoge bloeddruk en een overproductie van groeihormoon.

   Het komt bij alle soorten voor maar kortharige huiskatten, Maine Coons, Ragdolls en Britse korthaarkatten worden vaker getroffen. Tevens komt het bij katers vaker voor dan bij poezen. 11% van alle katten heeft een hartprobleem. Meestal merkt u daar als baasje niet zoveel van totdat bijvoorbeeld een stresssituatie zoals ziek worden of narcose leidt tot verslechtering of acute dood…..

   In eerste instantie probeert het hart de veranderingen te compenseren maar uiteindelijk leidt het tot hartfalen. Dan is uw kat vermagerd, suf, ernstig benauwd en ademt snel (vaak met open bek). Ook is de eetlust vermindert en wordt een ondertemperatuur gemeten. De hartfrequentie is meestal hoog, en de hartslag is slecht voelbaar. Bij het luisteren van het hart is duidelijk een hartruis te horen en in veel gevallen een heel typisch galopritme. Zo’n kat kan plotseling flauwvallen of acuut sterven door een hartstilstand.

   De klinische verschijnselen, het ras en de leeftijd, het beluisteren van het hart, röntgenonderzoek en echografie kunnen tot de juiste diagnose leiden. Met een echo kan de dikte van de hartwand gemeten worden. Ook kan door middel van bloeddrukmetingen en bloedonderzoek andere oorzaken van HCM uitgesloten worden zoals een overactieve schildklier of een gestoorde nierfunctie.

   Een kat kan niet genezen van HCM maar met de juiste medicijnen kan zij soms nog 6 jaar of langer leven. Hoe eerder er met een behandeling gestart wordt; hoe beter de prognose is. Een behandeling kan bestaan uit:
    

   • hartpillen die bloeddruk verlagen en hartwerking verbeteren
   • vochtafdrijvers
   • rust (binnenhouden, stress vermijden)
   • aangepaste voeding (let op: overgewicht voorkomen!)

    
   Gezien de erfelijke achtergrond moet men katten met HCM uitsluiten van de fok. De kattenwereld is zich goed bewust van het probleem en menig fokdier wordt preventief gescreend. Dankzij dit fokbeleid zijn veel katten symptoomloos. De genetische testen voor HCM kunnen door onze praktijk uitgevoerd worden.

   Neem contact op

   Heeft u vragen of opmerkingen? Bel ons op 0345 57 3211 of vul het contactformulier in.

   Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.