Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak
Selecteer een pagina

Dierenartsen­praktijk West-Betuwe

Hart­problemen bij uw kat

Bij de jaarlijkse controle doen we altijd een klinische check up. Zo luisteren we ook naar het hart. Vaak horen we reine harttonen en is er geen rede om verder te kijken. Het komt helaas ook regelmatig voor dat we afwijkende geluiden horen. En dan willen we graag verder onderzoek doen. 

Werking van het hart

Om een aandoening van het hart te kunnen uitleggen eerst een klein stukje over de werking van het hart. Het hart zorgt ervoor dat het bloed rondgepompt wordt door het lichaam. Het lichaam haalt dan het zuurstof en andere (voedings)stoffen uit het bloed en geeft afvalstoffen weer terug, zodat de andere organen het bloed kunnen zuiveren.

De longen van de kat voorzien het bloed van zuurstof. Vanuit de longen komt het bloed aan in de linker boezem, de linker boezem pompt het naar de linker kamer en de linker kamer pompt het bloed weer het lichaam in. Zuurstofarm bloed komt dan terug in de rechter boezem en de rechter boezem pompt het naar de rechter kamer, de rechter kamer pompt het bloed weer naar de longen toe. En zo is het cirkeltje rond. 

Symptomen hartfalen 

11% van alle katten heeft een hartprobleem. Maar problemen zijn niet altijd direct zichtbaar omdat het hart zich nog een hele poos kan aanpassen aan de veranderde situatie. Pas als dat niet meer gaat, zien we plotseling de symptomen. Vaak is een kat dan met name benauwd en sloom. Daarnaast zijn symptomen die u zou kunnen opmerken flauwtes, blauwe tong, open bek ademen en verminderde eetlust. De hartfrequentie is meestal hoog, en de hartslag is slecht voelbaar. Bij het luisteren van het hart is duidelijk een hartruis te horen en in veel gevallen een heel typisch galopritme. Zo’n kat loopt het risico op een acute hartstilstand.

HCM

HCM staat voor Hypertrofische CardioMyopathie (HCM) en komt het meeste voor bij de kat. Dit houdt in dat de hartspier zich, in een poging zich aan te passen aan de verhoogde belasting, verdikt is.

Doordat de wand van de linker hartkamer zich verdikt, wordt de wand hierdoor stijver en de binnenruimte van de kamer steeds kleiner. Daardoor kan het hart zich minder goed met bloed  vullen en wordt het minder goed rondgepompt. De boezem die het bloed moet doorpompen naar de hartkamer kan het bloed minder goed kwijt en komt onder spanning te staan waardoor hij oprekt. Het stagnerende bloed in zo’n boezem kan een stolsel laten ontstaan. Deze stolsels lopen vervolgens vast in de slagaders, hersenen, longen of (achter)poten. Wanneer een stolsel in de achterpoten vastloopt geeft dit acuut een heel pijnlijke verlamming van de achterpoten.  

HCM is meestal aangeboren maar het kan ook ontstaan bij schildklierproblemen, te hoge bloeddruk en een overproductie van groeihormoon.

HCM komt bij alle rassen voor. Wel is het zo dat kortharige huiskatten, Maine Coons, Ragdolls en Britse korthaarkatten vaker worden getroffen. Daarnaast komt het bij  katers vaker voor dan bij poezen.

Onderzoek en therapie

Bij de jaarlijkse controle luisteren en voelen we altijd naar het hart van uw kat. Soms is het zo dat we een afwijking horen. Het kan zijn dat we een ruis horen een hoge hartslag, afwijkend hartritme of het hart over een groter gebied kunnen voelen. Dan is het goed om verder onderzoek te laten doen om problemen in de toekomst te voorkomen of af te remmen.

Als een kat één van deze symptomen heeft of bij klinisch onderzoek blijkt dat er afwijkingen zijn, kunnen we daar verder onderzoek naar doen doormiddel van een hartecho, röntgenfoto en/of bloedonderzoek. Want hoe eerder er met een behandeling gestart wordt; hoe beter de prognose is.

Een behandeling kan bestaan uit hartpillen die bloeddruk verlagen en hartwerking verbeteren, vochtafdrijvers, rust (binnenhouden, stress vermijden) en/of aangepaste voeding (bv overgewicht aanpakken).

Gezien de erfelijke achtergrond moeten katten met HCM uitgesloten worden van de fok. De kattenwereld is zich goed bewust van het probleem en menig fokdier wordt preventief gescreend. De genetische testen voor HCM kunnen in onze praktijk uitgevoerd worden.

Heeft  u vragen of opmerkingen? Bel ons op 0345 57 3211 of vul het contactformulier in.

Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.