Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak
Selecteer een pagina

Dierenartsen­praktijk West-Betuwe

Ver­giftigingen

Honden zijn vaak het slachtoffer van een vergiftiging omdat ze impulsief van alles opeten, terwijl een kat dit minder snel doet.

Als u een vergiftiging vermoedt, waarschuw dan de dierenarts en wacht niet tot de klachten verergeren. Liever een keer voor niets laten braken dan te laat zijn…. Bel met de praktijk en vergeet niet de verpakking of een restant van het vergif mee te nemen. Wij kunnen dan contact opnemen met het ’vergiftigingencentrum’ dat ons adviseert over de beste behandeling. Bij verdenking van opzettelijke vergiftiging kunnen wij bloed of uw (overleden) huisdier aan de faculteit in Utrecht toxicologisch laten onderzoeken om aan te tonen om welk gif het gaat.

Bel direct!

Neem in alle gevallen direct contact op met uw dierenarts 0345-573211, 24 uur per dag bereikbaar.

Laat uw hond braken

In de meeste gevallen is het verstandig om uw hond te laten braken. Dat heeft zin als het dier nog geen symptomen vertoont, en als de inname niet langer dan 1-2 uur geleden is zodat de giftige stof nog in de maag aanwezig is. Vroeger luidde het advies om uw hond zout te geven maar uit onderzoek is gebleken dat dit dodelijk kan zijn. Beter is het om de dierenarts een ’braakopwekkende’ injectie te laten geven. In een aantal gevallen zullen wij uw hond niet laten braken, zoals bij scherpe voorwerpen, grote voorwerpen of bijtende stoffen zoals zuur, terpentine en afbijtmiddelen. Deze geven bij braken opnieuw beschadigingen aan de slokdarm. Neem altijd contact op met uw dierenarts die u kan adviseren. Bij bijtende stoffen is het belangrijk om uw hond zoveel mogelijk te laten drinken (water, melk) om daarmee de stof juist te verdunnen. We laten ook een bewusteloos dier niet braken: dat is gevaarlijk en bovendien is het gif de maag in veel gevallen al lang gepasseerd. Is de vergiftiging al langer dan twee uur geleden kan met een speciale Norit®-oplossing worden voorkomen dat het gif vanuit de darm wordt opgenomen in het bloed.

Veel voorkomende vergiftigingen en verschijnselen

  • Chocolade: deze lekkernij is voor honden erg giftig. Het geeft schade aan het hart, het centrale zenuwstelsel, de nieren en de luchtwegen.
  • Medicijnen. Geef medicijnen voor uw hond of kat altijd zoals op het doosje of op de bijsluiter is vermeld. Berg smakelijke tabletten en uw eigen medicijnen op buiten bereik van uw hond. Geef dieren geen medicijnen die bestemd zijn voor de mens, deze kunnen giftig zijn omdat de lever van de hond medicijnen op een andere manier verwerkt dan de mens.
  • Insectenbestrijdingsmiddelen. Hierbij moet u denken aan het opeten van de vlooienband of het oplikken van heel smakelijke vliegenwerende middelen. Uw hond gaat dan kwijlen, krijgt spierkrampen of wordt suf en gaat braken.
  • Stoffen die via de huid naar binnen kunnen dringen: was uw hond goed met lauw water (eventueel eerst de vieze haren wegknippen) en een ontvettend afwasmiddel. Doe hierbij zelf huishoudhandschoenen aan.
  • Ratten- en muizengif. Dergelijke giffen werken razendsnel, sommige al binnen een kwartier, andere pas na enkele dagen. Rattengif is erg lekker voor een hond en moet altijd in een speciale afgesloten box geplaatst worden. Verschijnselen: in- en uitwendige bloedingen, waardoor het dier in shock raakt en sterft.
  • Antivries. Dit is een zoet drankje voor uw hond. Binnen een half uur treden de verschijnselen al op; het dier lijkt dronken en gaat veel plassen en drinken. Niet lang daarna treedt sterfte op.
  • Chemische stoffen (o.a. zuur, verf, benzine, terpentine). Verschijnselen: in- en uitwendige brandwonden en vergiftigingsverschijnselen. Laat uw dier veel drinken zodat het gif verdunt. Komen dergelijke stoffen op de huid terecht smeer de vacht dan eerst in met een plantaardige olie, laat dat even intrekken en was het daarna af met lauw water en zeep. Doe daarbij zelf huishoudhandschoenen aan. Stoffen die in de ogen komen: afspoelen met veel lauw water.
  • Giftige planten. Met name jonge pups willen nog wel eens een plant eten . Verschijnselen hangen af van de gegeten plant.