Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak
Selecteer een pagina

Dierenartsen­praktijk West-Betuwe

Eerste hulp bij ongelukken

Bel direct!

Neem in alle gevallen direct contact op met uw dierenarts 0345-573211, 24 uur per dag bereikbaar.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. De hond is in paniek en het baasje vaak ook. Toch is het heel belangrijk om de volgende stappen in acht te nemen:

 

  • Probeer rustig te blijven
  • Let op uw eigen veiligheid, een hond met pijn kan onverwachts bijten; let ook op het verkeer!
  • Controleer het bewustzijn (trekken aan een poot of knijpen in voetzool of nagelbed)
  • Controleer de ademhaling (voelen met de hand op de borstkas, kijken naar de buik)
  • Controleer de hartslag (voelen met de hand op de borstkas onder de elleboog)
  • Voelt u geen ademhaling of hartslag start dan met reanimeren
  • Bel indien nodig de dierenambulance (Tiel eo: 0344–627071 noteer dit nummer in uw mobiele telefoon)
  • Waarschuw de dierenarts dat u er aan komt

Tips per aandoening

Bloedingen

U kunt een bloeding het beste met een stuk schone stof (handdoek/t-shirt) stelpen. Als dat onvoldoende helpt, kunt u proberen druk uit te oefenen op de volgende drukpunten (vanaf de wond richting hart): staartbasis, liezen, oksels en hals. Ook kunt u een drukverband aanleggen. Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Bloedingen aan het oor zijn meestal het gevolg van vechtpartijen en kunnen heftig en langdurig bloeden. Om te voorkomen dat alles onder het bloed komt te zitten is verstandig om voordat u in de auto stapt op weg naar de dierenarts, een kopverband aan te leggen met behulp van schone gazen en bijvoorbeeld een stuk oude panty.

Aanrijding

Ga met uw aangereden hond zo snel mogelijk naar de dierenarts ook al lijkt het allemaal wel mee te vallen. Bij inwendige bloedingen (bijvoorbeeld een gescheurde milt) merkt u in eerste instantie niet veel aan uw hond en zelfs met een gebroken poot kan een dier in paniek nog een heel eind hollen. Controleer de hartslag, ademhaling en kijk of er grote bloedingen zijn (zie aldaar). Blijf kalm en laat iemand direct de dierenambulance bellen. Probeer de hond zo min mogelijk te verplaatsen door bijvoorbeeld met behulp van een deken uw hond de auto in te tillen. Bel de dierenarts dat u eraan komt.

Wonden

Schaafwonden waarbij de huid niet door is, hoeven niet gehecht te worden. Maak zo’n verwonding schoon met een betadine- of zoutoplossing (1 eetlepel per liter water) en behandel na met honingzalf of betadinezalf. Snij- of steekwonden (bijvoorbeeld door glas of hout) kunnen fiks bloeden. Grote stukken glas kunt u voorzichtig verwijderen maar als de hond in paniek is, verbind de poot dan met een theedoek en kom zo snel mogelijk naar de praktijk. Daar kunnen wij de splinters eventueel onder narcose verwijderen en diepe verwondingen hechten. Dit hechten kan als het binnen 2 (en max 6) uur plaatsvindt na het trauma.

Vechtwonden verschillen enorm. Vaak ziet u aan de buitenkant maar een klein steekwondje en is er onder de huid fikse schade. Dit gebeurt vooral als en bijtende hond een schudbeweging heeft gemaakt. Bijtwonden zijn vieze wonden; via de bek worden altijd bacteriën de diepte ingebracht en is er een groot risico op het ontstaan van een abces. Ga met een dergelijke wond altijd binnen 6 uur (en liefst binnen 2 uur) naar de dierenarts.

Brandwonden

Door vuur, hete vloeistoffen of door chemische stoffen kan een hond brandwonden oplopen. Direct: KOELEN KOELEN KOELEN. Laat rustig gedurende minstens 10 minuten lauw leidingwater over de verbrande plek lopen. Dek erna de wonden af met schoon verband of vochtige doek en ga naar de dierenarts

Stuipen

Vertoont uw hond stuiptrekkingen, dan is er meestal sprake van epilepsie. Als u dit voor de eerste keer meemaakt is het wel even schrikken. Epilepsie ontstaat door een soort ontlading in de hersenen waardoor uw hond het bewustzijn verliest, heftig schokt, kan schuimbekken of urine verliest.

Probeer niet in paniek ter raken en haal alles uit de buurt van uw hond zodat deze zich nergens aan kan verwonden. Probeer niets tussen de tanden te stoppen; de hond bijt zelden op zijn eigen tong en vaak onbewust hard in úw handen. Probeer de rust op te brengen om als 1e op uw horloge te kijken. Een aanval voelt als ½ uur maar duurt zelden langer dan 5-10 minuten. Duurt de aanval langer of volgen de aanvallen elkaar snel op, raadpleeg dan de dierenarts. Na de eerste aanval is het aan te raden binnen 24 uur een afspraak te maken met de dierenarts om uw hond te laten nakijken.

Allergische reacties

Een allergische reactie wordt meestal veroorzaakt door een insectenbeet en heel zelden door planten of andere stoffen. Bij een allergische reactie treedt er acuut een zwelling op van de kophuid en verspreidt zich soms over het hele lijf en de poten. Dit trekt meestal binnen 24 uur weg zonder dat er iets aan gedaan hoeft te worden. Als er door de zwelling benauwdheid optreedt, moet u zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan. Geeft de zwelling heftige jeuk dan kunnen wij uw hond een injectie geven die dit remt.

Mank lopen

Als uw dier mank loopt door een rare sprong of nadat het een ongeluk heeft gehad is het soms moeilijk om aan de buitenkant te zien of het gaat om bandletsel, spierschade of botschade. Ziet u echter een bloederige wond waar mogelijk botdelen uitsteken, dan is het heel belangrijk te voorkomen dat de hond er aan likt door er een steriel gaasje tegenaan te houden. Ga zo snel mogelijk naar uw dierenarts. Ga niet zelf dokteren met paracetamol als u denkt dat er een kneuzing is; paracetamol is schadelijk voor de hond. Na een paracetamolgift kan de dierenarts bepaalde pijnstillers gedurende 48 uur niet meer toedienen terwijl de pijstillende werking dan allang verdwenen is…

De dierenarts kan door de ledematen te bevoelen, bewegen, vergelijken en eventueel met behulp van röntgenfoto’s, bepalen of er sprake is van een kneuzing of een botbreuk.

Oogtrauma

Voor het behoud van het gezichtsvermogen is het belangrijk om bij oogproblemen snel een dierenarts te raadplegen. Bij kleine kortschedelige rassen als de Pekinees kan de oogbol uit de oogkas schieten. Dit kan bij andere dieren ook door een ongeluk of heftige klap gebeuren. Voorkom dat het oog uitdroogt en verder beschadigt door het vet te maken met bijvoorbeeld slaolie en het af te dekken met een schone vetgemaakte doek. Bel zo snel mogelijk een dierenarts dat je eraan komt.

Door stoten of vechten kan een ooglid of hoornvlies beschadigen. In beide gevallen is het verstandig om binnen 2-6 uur de dierenarts te bezoeken voor het hechten zodat het zonder complicaties kan genezen.

Bij een hartstilstand

Start met hartmassage. Het primaire doel is om voldoende druk op het hart uit te oefenen om bloed naar de hersenen te pompen, waardoor uw huisdier in leven blijft totdat hij professionele hulp krijgt. Als u besluit dat hartmassage nodig is, laat dan iemand anders direct contact opnemen met de dierenarts. Zorg ervoor dat de dierenarts zo spoedig mogelijk komt: het geven van hartmassage vereist een grote inspanning van een persoon. Blijf de pols controleren terwijl u hartmassage geeft.