Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak
Selecteer een pagina

Dierenartsen­praktijk West-Betuwe

Voeding voor uw kat

Welke voeding voor mijn kat?

Katten zijn van nature vleeseters; hierdoor is het heel belangrijk dat kattenvoeding relatief veel dierlijk eiwit bevat. Omdat een kat zelf niet voldoende van de aminozuren taurine en arachidonzuur kan aanmaken, is kwalitatief hoogwaardig eiwit onmisbaar in de voeding. In goede commerciële brokjes zijn de benodigde voedingsstoffen in de juiste verhouding aanwezig. Dit is wel zo veilig en gemakkelijk. De hoeveelheid en soort voeding varieert afhankelijk van de leeftijd; een kitten eet veel kleine porties verdeeld over de dag; een volwassen kat heeft meestal genoeg aan 2-3 maaltijden per dag. Aangeraden wordt – mits uw dier geen nier of blaasproblemen heeft- uw kat alleen droogvoer te geven. Dit beperkt tandsteen en plaque en is hierdoor beter voor het gebit.

Sanimed kattenvoeding

In onze praktijk adviseren we diervoeding dat speciaal voor en door dierenartsen gemaakt. De voeding wordt bereid met hoogwaardige ingrediënten. Door de constante grondstoffenkeuze, de juiste bereiding en het ontbreken van kleur-, geur- en smaakstoffen worden ze goed verdragen, ook door katten met een gevoelige maag en darmen. Bijzonder aan de voeding van het merk Sanimed is dat er minder ontlasting wordt geproduceed. Voor kwalitatieve onderhoudsvoeding verschilt de prijs per dag niet ten opzichte van voeding in de dierenspeciaalzaak.

Speciale voeding

Heeft uw kat medische problemen, dan kan een speciale voeding uitkomst bieden. Bijvoorbeeld bij dieren met een verminderde nierfunctie of blaasproblemen en katten met huid- en spijsverteringsproblemen kunnen wij een aangepaste voeding voorschrijven die de klachten beperken en zo bijdragen aan het welzijn en de gezondheid van uw dier. Zo beschikken wij ook over een energiebeperkt dieet voor katten die lijden aan overgewicht.

Voor de senior kat (ouder dan 10 jaar) is het van belang rekenschap te houden met het langzaam afnemen van het activiteitsniveau, veranderen van het gewicht en het minder efficiënt werken van organen en spijsvertering. Bovendien lopen onze senioren meer risico om ouderdomskwalen te ontwikkelen, zoals nierfalen. Door een voeding met een verlaagd eiwit-, fosfor- en natriumgehalte te geven, kan verdere verslechtering van nierfalen worden vertraagd. Toevoegingen als taurine en omega-3-vetzuren zorgen voor het op peil houden van de hartspierfunctie en bevorderen gezond kraakbeen, soepele gewrichten en een gezonde huid en vacht.

Advies op maat

Wij adviseren u graag welk soort en hoeveelheid voeding uw kat nodig heeft. U bent altijd van harte welkom bij ons in de praktijk voor het wegen van uw groeiende kitten of volwassen kat. Desgewenst geven wij u (kosteloos) deskundig voedingsadvies.

Tips

 

  • In principe hoeft u naast de voeding alleen vers drinkwater te geven.
  • Extra vitamines of mineralen zijn doorgaans niet nodig en zelfs af te raden, omdat overdaad schadelijk kan zijn.
  • U als baasje vindt het misschien belangrijk dat uw kat steeds wat anders eet; de voedingsindustrie heeft daar knap op ingespeeld door 50 soorten blikvoer op de markt te brengen. Voor de kat is het juist belangrijk om elke dag ongeveer hetzelfde te eten; zijn maagdarmstelsel stelt zich op een bepaalde voeding in. Frequent wisselen kan tot diarree leiden.
  • Als u op een ander voer overgaat, laat deze verandering altijd geleidelijk plaatsvinden; meng de eerste 2 dagen 25% van het nieuwe voer, 2 dagen later 50%, 2 dagen 75% en hierna kan uw kat volledig over op de nieuwe voeding.

Heeft  u vragen of opmerkingen? Bel ons op 0345 57 3211 of vul het contactformulier in.

Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.