Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak
Selecteer een pagina

Dierenartsen­praktijk West-Betuwe

Parasieten kat

Het is belangrijk om de infectiedruk van parasieten zo laag mogelijk te houden, dit kunt u doen door uw dier(en) met de daarvoor bestemde (goed werkzame)middelen tijdig te behandelen.

Vlooien

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren. Een vrouwelijke vlo legt dagelijks bijna honderd eitjes in de vacht. Deze rollen uit de vacht en komen zo in uw huis terecht. Na 2-4 dagen komen er larven uit de eitjes. Deze zijn een paar mm. lang en zo dik als een haar. Zij verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na 2-3 weken verpoppen ze zich. De poppen kunnen tot wel 1½ jaar in leven blijven en zijn bestand tegen veel invloeden van buitenaf. Door trillingen komt een volgroeide vlo uit de pop en de cyclus is rond. Dit duurt gemiddeld zo’n 6 weken. Wat veel mensen niet weten is dat alleen het kleine gedeelte volwassen vlooien op de kat zelf leeft; de rest (95%) bevindt zich in de omgeving in het tapijt, onder de bank en achter de plinten. Behandeling van de omgeving speelt dus een essentiële rol bij de bestrijding van vlooien.

Jeuk en irritatie, vlooienallergie en overdracht van lintwormen van vlo naar kat (en mogelijk van kat naar kind) zijn belangrijke redenen waarom het verstandig is om vlooien bij uw huisdier te bestrijden. Momenteel is er onderzoek gaande over of vlooien ook ziekten kunnen overbrengen naar mens en dier. Voor de kat is inmiddels bewezen dat de vlo niesziekte kan overdragen.

Teken

Teken zijn parasieten die verschillende ziekten kunnen overdragen. Vindt u een teek bij uw kat, dan kunt u deze het beste direct verwijderen.

Verwijderen met de vingers of met een normale pincet is niet aan de raden. Vaak blijft de kop van de teek in de huid achter wat tot een ontsteking kan leiden. Beter kunt u de teek verwijderen met een speciale tekenpincet. Verdoof de teek nooit met alcohol, juist dan braken zij hun maaginhoud terug in de huid van uw kat en kunnen ziekten worden overgedragen.Pak de teek met de pincet zo dicht mogelijk op de huid, zo voorkomt u dat de kop blijft zitten. Draai met de pincet totdat de teek loskomt (linksom of rechtsom maakt niet uit) en controleer of u de kop ook heeft verwijderd. Druk de teek met een papiertje kapot en gooi deze weg. Dierenartsenpraktijk West-Betuwe verkoopt meerdere soorten pincetten; met name de tekenwipper is heel praktisch. U hoeft met deze wipper geen lastige draaibeweging te maken terwijl uw huistijger niet stil wilt zitten…. Met zo’n wipper heeft u de teek snel en compleet verwijderd. Vraag de assistente om informatie.

Indien de kop toch is blijven zitten, zal deze eruit moeten zweren net als een diepe splinter. Vaak ontstaat er hoe dan ook een bult op de plaats waar een teek heeft gezeten. Dit is niet ernstig, deze bult verdwijnt meestal binnen 2 weken. Bij ziekteverschijnselen na het hebben van teken (bijv. Sloomheid/koorts/stram lopen/donkere urine) is het zaak snel een dierenarts te raadplegen.

Er zijn veel tekenmiddelen op de markt voor honden die UITERMATE giftig zijn voor katten! Ze gaan heftig trillen en kunnen stuipen krijgen. Voor de kat is een goed middel tegen teken nog niet uitgevonden. Voor een praktisch advies: vraag het onze assistentes.

Wormen

Er zijn een groot aantal soorten wormen die uw kat kunnen infecteren. De meest bekende zijn de maagdarmwormen (spoelwormen, lintwormen, zweepwormen, haakwormen) die als volwassen worm in de darmen van uw kat verblijven. De lintworm en spoelworm zijn voor Nederlandse katten de belangrijkste.

De European Scientific Counsel Companian Animal Parasites (ESCCAP), is een onafhankelijke niet-commerciële organisatie die als doel heeft het opstellen van Europese richtlijnen voor een goede wormbestrijding bij de hond en kat.

De richtlijnen voor een goede wormbestrijding bij katten berust op drie pijlers.
 

  1. Behandel alle kittens op 3,5 en 7 weken leeftijd, vervolgens om de maand tot de ze 6 maanden oud zijn. Behandel daarna uw kat 4x per jaar met een goed en breed werkzaam ontwormingsmiddel, eventueel na bevestiging van een besmetting door middel van ontlastingonderzoek.
  2. Geef uw kat voeding dat voldoende is gekookt (bv commerciële voeding) om zo infectie te voorkomen. Mocht uw kat als echte jager zijn prooi opeten; ontworm dan regelmatiger.
  3. Hygiëne. Houdt de omgeving van u en uw kat vrij van ontlasting(sresten)! De eitjes van spoel- en zweepwormen kunnen jaren lang overleven en zijn de bron voor toekomstige besmettingen voor uw dier en voor uzelf!

Heeft  u vragen of opmerkingen? Bel ons op 0345 57 3211 of vul het contactformulier in.

Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.