Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak
Selecteer een pagina

Dierenartsen­praktijk West-Betuwe

Parasieten hond

Het is belangrijk om de infectiedruk van parasieten zo laag mogelijk te houden, dit kunt u doen door uw dier(en) met de daarvoor bestemde (goed werkzame) middelen tijdig te behandelen.

Vlooien

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren. Een vrouwelijke vlo legt dagelijks bijna honderd eitjes in de vacht. Deze eitjes rollen uit de vacht en komen zo in uw huis en in de omgeving terecht. Na 2-4 dagen komen er larven uit de eitjes. Deze larven zijn een paar millimeter lang en zo dik als een haar. Zij verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na 2-3 weken verpoppen ze zich. De vlooienpoppen kunnen tot wel 1½ jaar in leven blijven en zijn bestand tegen veel invloeden van buitenaf. Door trillingen komt een volgroeide vlo uit de pop en is de cyclus rond. Gemiddeld duurt een cyclus 6 weken.

Wat veel mensen niet weten is dat alleen het kleine gedeelte volwassen vlooien op de hond leeft; de rest (95%) bevindt zich in de omgeving, thuis in het tapijt, onder de bank en achter de plinten. Behandeling van de omgeving speelt dus een essentiële rol bij de bestrijding van vlooien.

Vlooien geven uw hond jeuk, irritatie en een mogelijke vlooienallergie. Ook brengt de vlo lintwormen over. Momenteel is er onderzoek gaande of vlooien, net als bijvoorbeeld de malariamug, ook ziekten kunnen overbrengen naar mens en dier. Voor de kat is dit inmiddels bewezen. Informeer bij de dierenartsenpraktijk voor een vlooienbestrijdingsadvies op maat!

Teken

Teken zijn spinachtige parasieten die verschillende ziekten kunnen overdragen. Vindt u een teek bij uw huisdier, dan kunt u deze het beste direct verwijderen. Verwijderen met de vingers of met een normale pincet is niet aan de raden. Vaak blijft de kop van de teek in de huid achter wat tot een ontsteking kan leiden. Beter kunt u de teek verwijderen met een speciale tekenpincet. Dierenartsenpraktijk West-Betuwe verkoopt meerdere soorten pincetten; vooral de tekenwipper is heel praktisch. U hoeft met deze wipper geen lastige draaibeweging te maken. U kunt de teek dan snel en compleet verwijderden. Vraag de assistente om informatie. Verdoof de teek nooit met alcohol, juist dan braakt de teek zijn maaginhoud terug in de huid van uw hond en worden er mogelijk ziekten overgedragen. Controleer altijd of u de kop en poten heeft verwijderd. Druk de teek met een papiertje kapot en gooi deze weg.

Indien de kop toch is blijven zitten, zal deze eruit moeten zweren net als een diepe splinter. Vaak ontstaat er hoe dan ook een bult op de plaats waar een teek heeft gezeten. Dit is niet ernstig, deze bult verdwijnt meestal binnen 2 weken. Bij ziekteverschijnselen na een tekenbeet (zoals sloomheid/koorts/stram lopen/donkere urine) is het zaak snel een dierenarts te raadplegen.

Er zijn veel tekenmiddelen op de markt met een verschillende werking tegen teken. Informeer bij onze assistentes naar het middel dat het beste past bij uw dier.

Wormen

Er zijn een verschillende soorten wormen die uw hond kunnen besmetten. De meest bekende zijn de maagdarmwormen (spoelwormen, lintwormen, zweepwormen, haakwormen) die als volwassen worm in de darmen van uw hond verblijven.

Daarnaast zijn er ook wormen die een voorkeur voor andere organen hebben. Zo komt in grote delen van Zuid-Europa de hartworm voor, waarvan de volwassen wormen in het hart en in de grote vaten van het hart verblijven. Er zijn ook wormen die een voorkeur hebben voor de longen van honden. Deze worden in ons land gevonden bij honden die in aanraking komen met slakken (of ze opeten).

De laatste jaren zien we ook een toename van het aantal coccidia- en giardia-infecties bij honden. Dit zijn geen wormen, maar kleine eencellige parasieten die een vervelende maagdarminfectie bij uw hond kunnen veroorzaken, en daarnaast ook besmettelijk zijn voor mensen.

De European Scientific Counsel Companian Animal Parasites (ESCCAP) is een onafhankelijke niet-commerciële organisatie die Europese richtlijnen voor een goede wormbestrijding bij de hond en kat opstelt.

De richtlijnen voor een goede wormbestrijding bij honden berusten op drie pijlers.

  1. Behandel alle pups op 2,4,6 en 8 weken leeftijd, vervolgens elke maand tot de ze 6 maanden oud zijn. Behandel daarna uw hond 4x per jaar met een goed en breed werkzaam ontwormingsmiddel, eventueel na bevestiging van een besmetting door middel van ontlastingonderzoek.
  2. Geef uw hond voedsel dat voldoende is gekookt (bv commerciële voeding) om zo infectie door ongekookt vlees te voorkomen. Laat uw hond geen dode knaagdieren, karkassen, nageboortes of afgedreven foetussen van schapen of runderen eten.
  3. Hygiëne. Houd de omgeving van uw hond vrij van ontlasting! De eitjes van spoel- en zweepwormen kunnen jaren lang overleven terwijl de ontlasting er al lang niet meer ligt en zijn een bron voor toekomstige besmettingen voor uw dier en voor uzelf!

Informeer bij onze assistentes naar de juiste wormkuur voor uw hond!