Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak
Selecteer een pagina

Dierenartsen­praktijk West-Betuwe

Over­gewicht bij uw kat

De helft van alle katten in Nederland is te zwaar. Overgewicht is ongezond. In de beoordeling van het gewicht houden wij altijd rekening met ras en type.

Er zijn eenvoudige regels waarmee u thuis kunt bepalen of er sprake is van een overgewicht. Bij een kat met een gezond gewicht kunt u met een vlakke hand over de rug geen rugwervels of heupbotten voelen en met zachtjes aaien over de ribben moeten deze goed voelbaar zijn. Hier heeft u geen weegschaal voor nodig. Zijn de ribben moeilijker voelbaar dan is er al sprake van overgewicht.

Gezondheidsrisico’s bij overgewicht

Overgewicht kan leiden tot verschillende problemen: suikerziekte, hartaandoeningen, gewrichtsproblemen, huidproblemen en een verhoogde kans op tumoren en blaasproblemen. Ook neemt het narcoserisico aanzienlijk toe. Uw kat kan meer moeite krijgen met opstaan, haar vacht niet goed schoonpoetsen en buiten niet goed meer vluchten voor honden of agressieve buurtkatten. Uw kat zal dan nog meer gaan slapen en hierdoor zal het gewicht nog verder toenemen. Een kat met overgewicht leeft beduidend korter dan een kat met een optimaal gewicht.

Wat te doen bij overgewicht

 Behandeling van overgewicht bestaat uit het beperken van de energieopname en laten toenemen van de lichaamsbeweging. Soms lukt dit met behulp van eigen voeding maar het is gezonder om dit met speciale voeding te doen. Deze voeding is rijk aan vitamines, mineralen, vezels en eiwit waardoor uw kat tijdens het afvallen geen spieren kwijtraakt en minder honger heeft. Met gewone light-voeding is dat niet zo.

Het veranderen van verkeerde voedingsgewoontes, zoals het belonen van bedelgedrag en het continu hebben klaarstaan van een bak met brokjes kost wat discipline. Probeer de voeding voor uw kat af te wegen en het aantal kattensnoepjes te halveren. Ga niet in op bedelgedrag van uw kat.

Begeleiding bij overgewicht

Denkt u dat uw kat te zwaar is? Maak dan een afspraak bij de assistente zodat zij uw kat kan begeleiden in het afvallen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een begeleidingsprogramma en een speciale dieetvoeding. Op regelmatige momenten wordt het gewicht getoetst aan de doelstelling en het voedingsschema bijgesteld.

Van een slanke kat heeft u langer en meer plezier!

Heeft  u vragen of opmerkingen? Bel ons op 0345 57 3211 of vul het contactformulier in.

Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.