Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak
Selecteer een pagina

Dierenartsen­praktijk West-Betuwe

Over­gewicht bij uw hond

De helft van alle honden in Nederland is te zwaar. Overgewicht is ongezond. In de beoordeling van het gewicht houden wij altijd rekening met ras en type.

Er zijn eenvoudige regels waarmee u thuis kunt bepalen of er sprake is van een overgewicht. Bij een hond met een gezond gewicht kunt u met een vlakke hand over de rug geen rugwervels of heupbotten voelen en met zachtjes aaien over de ribben moeten deze goed voelbaar zijn. Hier heeft u geen weegschaal voor nodig. Zijn de ribben moeilijker voelbaar dan is er al sprake van overgewicht.

Gezondheidsrisico’s bij overgewicht

Overgewicht kan leiden tot verschillende problemen: suikerziekte, hartaandoeningen, gewrichtsproblemen, huidproblemen en een verhoogde kans op tumoren en blaasproblemen. Ook neemt het narcoserisico aanzienlijk toe. Uw hond kan meer moeite krijgen met opstaan, traplopen en in de auto springen. Hij zal u minder graag op de dagelijkse wandeling vergezellen. Hierdoor zal het gewicht nog verder toenemen. Gemiddeld gezien leeft een hond met overgewicht 2 jaar korter dan een hond met een ideaal gewicht.

Wat te doen bij overgewicht

Behandeling van overgewicht bestaat uit het beperken van de energieopname en laten toenemen van de lichaamsbeweging. Soms lukt dit met behulp van eigen voeding maar het is gezonder om dit met speciale voeding te doen. Deze voeding is rijk aan vitamines, mineralen, vezels en eiwit waardoor uw hond tijdens het afvallen geen spieren kwijtraakt en minder honger heeft. Met gewone light-voeding is dat niet zo.

Het veranderen van dikmakende voedingsgewoontes, zoals het belonen van bedelgedrag en het samen genieten van koffie met een koekje, kost wat discipline. Een tussendoortje mag wel maar probeer ook deze te halveren. Geef uw hond eerst te eten en laat uw hond tijdens uw eigen maaltijd in een ander vertrek wachten zodat hij niet aan tafel bedelt.

Begeleiding bij afvallen

Denkt u dat uw hond te zwaar is? Maak dan een afspraak bij de assistente zodat zij uw hond kan begeleiden in het afvallen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een kosteloos begeleidingsprogramma en een speciale dieetvoeding. Op regelmatige momenten wordt het gewicht getoetst aan de doelstelling en het voedingsschema bijgesteld.

Van een slanke hond heeft u langer en meer plezier!