Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak
Selecteer een pagina

Dierenartsen­praktijk West-Betuwe

Nier­problemen bij uw kat

Nierproblemen komen regelmatig voor bij oudere katten (katten ouder dan zeven jaar). Katten met nierproblemen kunnen een doffe vacht hebben, minder willen eten, braken en vermageren. Daarnaast zie je vaak dat ze meer drinken en plassen.

Als uw kat ouder wordt, neemt de werking van de nieren vanzelf af. Vandaar dat bijna alle oudere katten last hebben van een verminderde nierfunctie. Omdat de nieren een grote overcapaciteit hebben, merken we niet meteen dat de nieren minder goed werken.

Symptomen nierproblemen

Vaak zijn de eerste symptomen vermageren en veel plassen. Doordat uw kat zoveel plast gaat ze ook meer drinken. Doordat de nieren het bloed minder goed zuiveren kunnen bepaalde stoffen in het bloed stijgen die maken dat de kat zich misselijk voelt. Hierdoor heeft de kat minder zin in eten en kan ze ook gaan braken.

Heeft uw kat symptomen die u aan een nierprobleem doen denken, dan kunt u het beste een afspraak bij de dierenartsenpraktijk maken. De dierenarts onderzoekt uw kat en zal een bloedonderzoek adviseren.

Blijkt uit het bloedonderzoek dat uw kat nierproblemen heeft dan kan afhankelijk van de ernst van het nierprobleem uw kat met nierdieetvoeding geholpen worden. Soms is het nodig om een infuus te geven. Daarnaast kan het nodig zijn om met aanvullende medicatie de nierdoorbloeding te stimuleren. Hoe eerder de diagnose gesteld wordt hoe beter verdere nierschade voorkomen kan worden.

Met een nierprobleem blijft uw kat haar hele leven patiënt. Een chronisch nierprobleem is namelijk niet te genezen, maar wel goed te behandelen. Uw kat kan een normaal leven leiden met een aangepast dieet en de juiste medicatie.

Heeft  u vragen of opmerkingen? Bel ons op 0345 57 3211 of vul het contactformulier in.

Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.