Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak
Selecteer een pagina

Dierenartsen­praktijk West-Betuwe

Katten­weetjes

Voeding

Katten hebben gras nodig voor hun spijsvertering.

Voor baasjes van binnenkatten is het vaak schrikken als het dier voor het eerst begint te kokhalzen, waarna het een harig en slijmerig ‘worstje’ opgeeft. Het regelmatig overgeven van haarballen (trichobezoaren) is echter een heel natuurlijke zaak en bij veel katten een wekelijkse aangelegenheid. De haarballen vormen zich in de maag van de kat en zijn het resultaat van het verzorgen van de vacht. Wanneer de kat haar vacht verzorgt, likt ze de losse haren op en slikt deze door. Af en toe reizen deze haren door het maagdarmkanaal en worden ze op de kattenbak weer uitgescheiden. Vaker echter verzamelen de haren zich in de maag, waar ze zich verstrengelen en vervolgens als een streng worden uitgebraakt. Katten die buiten komen, eten graag gras om dit proces te ondersteunen. Echte binnenkatten kun je helpen door ervoor te zorgen dat er altijd een bakje kattengras voor hen klaarstaat.

Spinnen als therapie

Katten houden er vaak erg van om over hun kopje en rug geaaid te worden. Hun genot uiten ze meestal door enthousiast te spinnen. Het geluid dat bij het in- en uitademen over de stembanden in het strottehoofd ontstaaat, dient katten ter communicatie. Met spinnen drukt de kat dus haar tevredenheid uit. Maar katten spinnen ook in stresssituaties, bijvoorbeeld als ze pijn hebben. Men vermoedt dat de dieren dit doen om zichzelf gerust te stellen. Wetenschappers hebben onlangs ontdekt dat spinnen ook een helende werking heeft, Bij botbreuken brengt de kat zichzelf door te spinnen in een meditatieve staat, wat het helingsproces ten goede komt. Experimenten bij mensen hebben aangetoond dat door geluiden met trillingen tussen de 20 en 50 Hertz een hogere botdichtheid bereikt kan worden. Bij het spinnen van onze huiskatten ligt de frequentie tussen de 23 en 30 Hertz. De kat is dan ook in staat haar eigen ultrasone geluidsbehandeling te regelen. Dit kan er een mogelijke verklaring voor zijn dat een gecompliceerde breuken bij katten over het algemeen erg snel genezen.

Verzorging Goed Borstelen

Katten investeren maar liefst zo’n vier uur per dag in hun vachtverzorging. Kortharige rassen hoeven dan wel niet geborsteld te worden, maar ze vinden het vaak toch prettig om met kam of borstel een handje door ons geholpen te worden bij veel loszittende haren of vieze plekjes. Bij langharige katten is de hulp van mensen onmisbaar, want alleen met een goede kam en borstel kom je bij de ondervacht. Borstel echter nooit tegen de haarrichting in!

Soms wil je even relaxen

Techno- of rockmuziek, daar is geen kat van gediend. Maar klassieke muziek vinden de meeste katten heerlijk. Ook naar meditatiemuziek met zachte klanken uit de natuur, zoals het ruisen van de zee, de wind en vogelzang luisteren katten heel graag. Wetenschappers hebben onlangs ontdekt dat door het luisteren naar zachte melodieën de hartslag van katten rustiger wordt en dat de dieren er duidelijk meer ontspannen van worden.

Curieus: er is in de handel zelfs speciaal voor katten gecomponeerde muziek te koop.

Heeft  u vragen of opmerkingen? Bel ons op 0345 57 3211 of vul het contactformulier in.

Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.