Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak
Selecteer een pagina

Dierenartsen­praktijk West-Betuwe

Een overactieve schildklier bij uw kat

Oudere katten ontwikkelen regelmatig een schildklierprobleem. Dit is meestal een te snel werkende of overactieve schildklier en wordt ook wel hyperthyreoïdie genoemd. De schildklier produceert dan te veel hormonen. Een te trage schildklier is een zeldzaamheid bij de kat waarbij ze heel klein en jeugdig blijven en op latere leeftijd heel dik kunnen worden.

Symptomen van een overactieve schildklier

  • Vermageren ondanks goed eten, of zelfs meer willen eten dan normaal
  • Onrustig of afwijkend gedrag
  • Meer drinken en meer plassen
  • Snel geïrriteerd
  • Hard miauwen (midden in de nacht bv)
  • Te hoge bloedruk
  • Plotseling blind zijn
  • Hoesten/benauwd zijn
  • Hartfalen
  • Nierfalen

Om de diagnose te stellen voelen wij in de hals naar eventueel vergrote schildklieren. Deze zijn helaas niet altijd te voelen. Als tijdens lichamelijk onderzoek aanwijzingen zijn voor een overmaat aan schildklierhormoon (gewichtsverlies, extreem hoge hartslag) zal in het bloed een schildklierhormoonbepaling worden gedaan. Ook worden lever, nieren, suiker en eiwit gecontroleerd.

 

 

Therapie bij een overactieve schildklier 

Een schildklier is op 4 manieren te behandelen. Aan elke therapie kleven voor- en nadelen, het is goed om deze verschillende therapieën met uw dierenarts te bespreken.

 

 

Medicatie

De overproductie van schilklierhormoon kan geremd worden met behulp van medicijnen. Deze tabletten geeft u dagelijks in. Deze behandeling is levenslang.  Mocht het zo zijn dat u per ongeluk de dosering een keer vergeet te geven dan is dat niet heel erg, dan wordt alleen die dag het hormoon niet geremd en is de stofwisseling tijdelijk weer verhoogd. Het advies is wel om er naar te streven de medicatie netjes dagelijks te geven.   

Op het moment dat u start met de medicatie, willen we graag naar 4 weken nogmaals bloed afnemen om te zien of we de juiste hoeveelheid medicatie geven. We wegen uw dier en beoordelen met u hoe het met uw kat gaat.  

Een nadeel van de medicijnen is dat het geen blijvende genezing biedt, uw kat heeft het levenslang dagelijks nodig. Verder kunnen katten bijwerkingen op de medicijnen vertonen. De belangrijkste zijn slecht eten, huidproblemen, beenmergdepressie en het ontwikkelen van nierproblemen.

 

Wanneer de juiste dosering is gevonden en het goed gaat met uw kat, adviseren wij elke 6 tot 12 maanden een controle, waarbij we een lichamelijk onderzoek doen, uw kat wegen, het bloed controleren op de functie van lever, nieren en schildklierhormoon en we eventueel een bloeddrukmeting doen.

We gebruiken de medicatie ook regelmatig om katten te stabiliseren voorafgaand aan één van onderstaande behandelingen:  

 

 

Operatie (kan bij ons worden uitgevoerd)

Wanneer uw kat een te hard werkende schildklier heeft kunnen we de schildklier lob verwijderen. In 30 % van de gevallen volstaat het om 1 kant van de schildklier te verwijderen, maar in de resterende 70 % moeten beide schildklierhelften verwijderd worden. Heel dicht bij die schildklieren liggen de bijschildklieren, deze zijn van levensbelang en moeten behouden blijven. We opereren de katten met de grootste zorg, waarbij dan kans op beschadiging van deze bijschildklieren zo laag mogelijk wordt gehouden.

Nadeel van een operatie is dat er bij onvoldoende ruim verwijderen, schildklierweefsel terug kan groeien. Daarnaast kan er ook schildklierweefsel in de borstkas (zo genoemd ectopisch schildklierweefsel) aanwezig zijn. Als daarin overactieve knobbeltjes zijn ontstaan, kunnen deze niet operatief verwijderd worden. Alleen het verwijderen van de schildklier(en) in de hals is dan onvoldoende. Om te weten of er ectopisch schildklierweefsel aanwezig is, kan een speciale scan bij een specialistenkliniek uitsluitsel geven. 

Voeding

Er is speciaal ontwikkelde voeding voor katten met een te hardwerkende schildklier. Dit bevat een extreem laag jodiumgehalte. Hierdoor kan de schildklier weinig schildklierhormoon (T4) produceren waardoor het zich in het bloed normaliseert. Dan is er geen andere medicatie noodzakelijk.

Wel is het uiterst belangrijk dat uw kat niets anders eet dan dit voer. Zelfs het kleinste snoepje of brokje van een andere kat bevat zoveel jodium, dat het effect van dit speciale dieet direct teniet wordt gedaan. Wanneer uw kat naar buiten gaat en daar iets eet, werkt het dieet ook niet.

Het is een complete dagelijkse voeding maar heeft een smaak waar niet elke kat dol op is. Het is verkrijgbaar in droog-en natvoer. Het voer is absoluut niet geschikt voor kittens en drachtige of lacterende poezen en kan beter niet gegeven worden aan (in het zelfde huis wonende) dieren die geen schildklierprobleem hebben.

Bestraling met radioactief Jodium

Dit is de beste manier om katten met een te hard werkende schildklier te behandelen. Het klinkt heel spannend, maar bij mensen met een overactieve schildklier is dit de eerste keuze qua therapie.
Radioactief jodium wordt alleen opgenomen door het hyperactieve schildklierweefsel en maakt dit stuk terwijl het gezonde schildklierweefsel intact blijft. Het geeft een goed resultaat bij ongeveer 95% van de behandelde katten. Het voordeel is dat na deze ingreep de kat geen medicijnen meer nodig heeft. Er is geen narcose nodig en er is geen risico op beschadiging van de bijschildklieren. Het nadeel van deze ingreep is dat, omdat er gebruik wordt gemaakt van een radioactieve stof, de kat een week intern moet worden opgenomen in een kliniek met een speciaal geïsoleerde ruimte. Een behandeling met radioactief Jodium kan daarom niet bij ons op de praktijk. We zullen u doorverwijzen naar een specialistenkliniek.

Kosten en andere vragen?

De kosten van een röntgenfoto zijn afhankelijk van of er sprake is van spoed, hoeveel foto’s er moeten worden gemaakt en of ze beoordeeld moeten worden door een specialist radioloog. Neem voor een kostenraming contact met ons op. Wilt u meer weten over de kosten van een röntgenfoto neem gerust contact met ons op. 

Heeft  u vragen of opmerkingen? Bel ons op 0345 57 3211 of vul het contactformulier in.

Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.