Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak
   Selecteer een pagina

   Dierenartsen­praktijk West-Betuwe

   Een overactieve schildklier bij uw kat

   Home » Bibliotheek » Een overactieve schildklier bij uw kat

   Bij katten van 10 jaar en ouder kunnen er goedaardige knobbeltjes in de schildklier ontstaan die teveel schildklierhormoon produceren.

   Hierdoor wordt de stofwisseling van de kat versneld en zullen organen als hart, nieren en ogen zwaarder belast worden. Deze aandoening staat ook wel bekend als hyperthyreoïdie of overactieve schildklier.

   Wat merkt u aan uw kat

   Afvallen ondanks zeer goede eetlust, onrust, voor de leeftijd overdreven actief, agressiviteit, braken/diarree en meer drinken/meer plassen. Soms zien we symptomen van hartfalen: hoesten, benauwdheid en vermoeidheid. Als door de verhoogde stofwisseling ook de bloeddruk verhoogt raakt zien we symptomen als flauwvallen, soms met krampen in de pootjes, in het niets staren en acute blindheid. Vaak zijn al deze symptomen in het begin heel subtiel aanwezig. Combinaties van symptomen kunnen ook voorkomen.

   Om de diagnose te stellen voelen wij in de hals naar eventueel vergrote schildklieren. Deze zijn helaas niet altijd te voelen. Als tijdens lichamelijk onderzoek aanwijzingen zijn voor een overmaat aan schildklierhormoon (gewichtsverlies, extreem hoge hartslag) zal in het bloed een schildklierhormoonbepaling worden gedaan. Ook worden lever, nieren, suiker en eiwit gecontroleerd.

   Niet behandelen is geen optie. Een kat sterft op korte termijn aan deze aandoening als we niet ingrijpen. Een overactieve schildklier is op vier verschillende manieren te behandelen.
    

   1. Operatie (verwijderen van aangetaste schildklier)
   2. Medicatie (kleine tabletjes)
   3. Voeding (Hills Y/D)
   4. Radioactief jodium

    
   Aan elke therapie kleven voor- en nadelen, het is goed om deze verschillende therapieën met de dierenarts te bespreken.

   1. Operatie (kan bij West-Betuwe worden uitgevoerd)

   De hyperactieve lob van de schildklier kan operatief verwijderd worden. Voordeel is dat er geen hormoon meer door de tumor geproduceerd kan worden. In 70% van de gevallen ziijn beide schildklierlobben overactief en dienen beiden verwijderd te worden. Nog een nadeel is dat heel dicht op beide schildklierlobben een ander orgaan ligt: de bijschildklier. De bijschildklier is enkele millimeters groot en heeft een belangrijke functie in de calciumhuishouding. Bij een operatie kan zelden de bijschildklier beschadigd of verwijderd worden, waardoor de hormoonproductie wegvalt van de bijschildklier. Dit is zeker bij beiderzijds verwijdering een risico. Na de operatie moet de calciumspiegel in het bloed dan ook worden gecontroleerd. Bij een calciumtekort moet dat ondervangen worden door medicijnen, soms levenslang.

   Het kan ook gebeuren dat er schildklierweefsel in de borstholte aanwezige is, oftewel ectopisch schildklierweefsel. De ectopische schildklier kan ook hyperactief zijn. Het is dus ook noodzakelijk dat duidelijk is waar hyperactief weefsel aanwezig is voordat tot operatie wordt overgegaan. De enige manier om dit in beeld te brengen is door middel van een scan (scintigrafie) bij een specialistische kliniek.

   2. Medicatie

   De overproductie van schilklierhormoon kan geremd worden met behulp van medicijnen. Deze moeten dagelijks ingegeven worden voor de rest van hun leven. Het is geen kuur, dus als een dag gemist wordt is het niet heel erg, dan wordt alleen die dag het hormoon niet geremd en is de stofwisseling tijdelijk weer verhoogd. De dosering van het medicijn wordt in de loop van enkele weken bepaald met bloedcontroles afhankelijk van de gemeten T4 waarde en eventuele aanwezige complicaties.

   De nadelen van de medicamenteuze behandeling is dat het geen blijvende genezing biedt. Verder kunnen katten bijwerkingen op de medicijnen vertonen. De belangrijkste zijn anorexie, huidproblemen, beenmergdepressie en de progressie van nierfalen. Voor controle op deze bijwerkingen adviseren we 1 maand na het starten nogmaals een bloedcontrole te doen. Als opvolging van de behandeling adviseren wij elke 6 maanden een controle, waarbij we een lichamelijk onderzoek doen, het bloed controleren op de functie van lever, nieren en schildklier en we eventueel een bloeddrukmeting doen. We gebruiken de medicatie ook regelmatig om katten te stabiliseren voor de volgende therapie opties.

   3. Voeding: Hill’s Prescription Diet Feline y/d

   Eigenschappen:
    

   • Wetenschappelijk bewezen voeding ter verbetering van de gezondheid van de schildklier bij katten
   • Het laag jodiumgehalte in de voeding helpt de productie van het schildklierhormoon (T4) te normaliseren.
   • Het is gemakkelijk; er is geen aanvullende medicatie vereist.
   • Het is een complete dagelijkse voeding en heeft een smaak waar katten dol op zijn. (maar uw kat moet het wel eten!)
   • Het is verkrijgbaar in droog-en natvoer.
   • Door een gecontroleerd fosfor- en magnesiumgehalte ondersteunt Hill’s Prescription Diet y/d ook de nieren en de urinewegen.
   • Een hoog gehalte aan omega 3 en 6 vetzuren bevordert een gezonde huid en een dikke vacht.
   • Ondersteunt een gezonde hartfunctie door een hoog L-carnitinegehalte.
   • Overleg de wijze van overstappen naar y/d eerst met uw dierenarts indien uw kat al anti-thyroïde geneesmiddelen krijgt.

    
   Niet geschikt voor: kittens en drachtige of lacterende poezen.

   4. Radioactief Jodium

   Hierbij wordt radioactief jodium via een infuus gegeven. Dit wordt alleen opgenomen door het hyperactieve schildklierweefsel en maakt dit kapot, het gezonde schildklierweefsel wordt niet vernietigd. Het geeft een goed resultaat bij ongeveer 95% van de zieke katten. Het voordeel is dat na deze ingreep de kat geen medicijnen meer nodig heeft. Er is geen narcose nodig en er is geen risico op beschadiging van de bijschildklieren. Het nadeel van deze ingreep is dat doordat er gebruik wordt gemaakt van een radioactieve stof, de kat een week intern moet worden opgenomen in een kliniek met een speciaal geïsoleerde ruimte. Deze behandeling wordt in Nederland bij dierenkliniek De Lingehoeve te Lienden uitgevoerd.

   Neem contact op

   Heeft u vragen of opmerkingen? Bel ons op 0345 57 3211 of vul het contactformulier in.

   Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.