Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak
Selecteer een pagina

Dierenartsen­praktijk West-Betuwe

Blaas­problemen bij uw kat

We zien vaak katten met blaasproblemen. Dat uit zich op verschillende manieren. Zo kan een kat met een blaasprobleem in huis plassen, klagelijk miauwen op de kattenbak of juist extra vaak kleine beetjes op de kattenbak plassen. Soms ziet u ook bloed in de urine.

Om te onderzoeken wat de oorzaak van het plasprobleem is, is het verstandig om eerst de urine te controleren op eventuele afwijkingen.

Plasproblemen

Wanneer uw kat ander plasgedrag vertoont bestaat de kans dat hij een mogelijk blaasprobleem heeft. Belangrijk is (met name bij katers) om er goed op te letten dat uw kat wel kan plassen. Wanneer blijkt dat uw kat niet kan plassen en er niets uitkomt zelfs geen druppeltje urine dan is uw kat mogelijk verstopt en kan hij zijn urine niet kwijt. Dit is een spoedgeval waarbij het een advies om zo spoedig mogelijk de dierenarts te bellen. Ook buiten openingstijden!

Urine opvangen 

Wanneer uw kat wel kan plassen ook al zijn het vaak kleine plasjes. Dan willen we graag dat u de urine opvangt en langs brengt. Zo kunnen  we de urine goed bekijken en onderzoeken. Het opvangen van de urine van uw kat gaat makkelijker met Katkor. Katkor bestaat uit een pakketje met speciale korrels voor in de kattenbak en een pipetje om de urine op te zuigen en is verkrijgbaar op de dierenartsenpraktijk.

Maak de kattenbak goed schoon en droog voordat u de bak vult met de Katkor korrels.

Voor het urine onderzoek is zo vers mogelijke urine (niet ouder dan 6 uur) het beste. De urine voor onderzoek kan dagelijks op werkdagen tussen 8.00 en 18.00 uur op de dierenartsenpraktijk gebracht worden. De assistente spreekt dan met u af of u kunt wachten op de uitslag van het onderzoek of dat de uitslag telefonisch aan u doorgegeven wordt. Als er aanleiding voor is om met uw kat naar de praktijk te komen dan maakt de assistente met u hiervoor een afspraak.

Behandeling

 

De behandeling van de blaasproblemen is afhankelijk van de oorzaak. Bij een “simpele” blaasontsteking krijgt u vaak ontstekingsremmers mee. Deze zijn ook pijnstillend, waardoor de kat snel minder klachten zal vertonen. In tegenstelling tot andere dieren, of mensen, zijn bacteriën zelden de oorzaak van het blaasprobleem van uw kat, dus meestal krijgt uw kat geen antibiotica voorgeschreven.

Wanneer de blaasontsteking vaker terug komt zonder reden kan het zijn dat we verder onderzoek zullen aanraden. Het kan zijn dat bijvoorbeeld blaasgruis de oorzaak is. In dat geval krijgt uw kat speciale voeding voorgeschreven. Meestal helpt deze voeding goed, maar moet vaak wel levenslang gegeven worden om herhaling te voorkomen.
Het kan ook zijn dat de oorzaak van blaasproblemen niet kunnen achterhalen met een alleen urineonderzoek en lichamelijk onderzoek. Dan kan het zijn dat we verder onderzoek adviseren. Dit kan met behulp van een echo of röntgenfoto.

Heeft  u vragen of opmerkingen? Bel ons op 0345 57 3211 of vul het contactformulier in.

Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.