Bel ons: 0345 57 3211
Maak online een afspraak
Selecteer een pagina

Dierenartsen­praktijk West-Betuwe

Aanschaf cavia

Cavia’s zijn echte gezelschapsdieren, daarom kunt u er het beste meerdere tegelijk houden.

Let wel op dat ze heel gemakkelijk jongen kunnen krijgen. De beste combinaties zijn twee vrouwtjes bij elkaar of een vrouwtje en een gecastreerd mannetje. Twee mannetjes kunnen wel samen maar dan adviseren we om twee jonge beren(bv broers) samen op te laten groeien of een oudere en een jonge beer bij elkaar te zetten. Twee oudere (ongecastreerde beren) op latere leeftijd combineren raden wij af, zeker als er ook vrouwtjes in de buurt zijn!

Gezondheid
Als u uw cavia goed verzorgt, het juiste voer, het juiste hok, beweging en aandacht geeft, zal uw cavia fit en gezond blijven. Als u het diertje elke dag even vasthoudt, kunt u hem controleren op tekenen van ziektes.

Let op de volgende veranderingen:

 

 • Minder eten of drinken
 • Rusteloosheid of lusteloosheid
 • Vachtveranderingen of jeuk
 • Uitscheiding uit de mond, ogen of neus en overmatig speekselen
 • Bevuiling van het achterwerk met urine of ontlasting
 • Afwijkende kleur of vorm van ontlasting
 • Meer of minder urineproductie of een afwijkende kleur
 • Vieze geur uit oren, bek of achterwerk
 • Luid tandengeknars
 • Moeite met eten, drinken of bewegen
 • Moeite met ademen of hoorbare ademhaling

 

Als u van deze bovenstaande verschijnselen opmerkt, raden wij aan contact met ons op te nemen.

Voeding

Om ervoor te zorgen dat uw cavia gezond blijft, is goede voeding van levensbelang. Een cavia heeft iedere dag krachtvoer, ruwvoer, groente en water nodig. Een cavia is zeer kieskeurig en daarom is het belangrijk om 1 soort brok te voeren zodat hij niet alleen het lekkere ervan opeet, maar ook de goede voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook is het belangrijk dat de cavia voer krijgt met extra vitamine C. Cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken en daarom is het onmisbaar in de voeding. In voersoorten als konijnenvoer zit geen vitamine C!

Cavia’s hebben net als konijnen en andere knaagdieren continu doorgroeiende tanden en kiezen. Ze moeten op vezelrijk materiaal bijten om te zorgen dat de tanden en kiezen op elkaar afslijten. Hooi is daarom erg belangrijk voor uw cavia; ook zorgt hooi voor een goede darmwerking. Uw cavia zal groente en fruit erg lekker vinden. Geef geen grote hoeveelheden; laat de cavia rustig wennen aan bijvoorbeeld andijvie, witlof, wortel en appel geven.

Aanbevolen door de dierenarts:

Supreme Selective Guinea Pig: vormt een complete en evenwichtige voeding. Elk smakelijk en makkelijk te eten brokje bevat een combinatie van de dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen en vitaminen. Hierdoor wordt minder eten verspild en krijgt uw cavia alles binnen wat hij nodig heeft. Het is de enige voeding die vitamine C dusdanig geformuleerd heeft dat het na openen van de zak niet bederft.

Gebit

Uw cavia heeft tanden en kiezen die gedurende het hele leven doorgroeien. Het is daarom heel belangrijk dat de tanden goed op elkaar afslijten. Een cavia knaagt om zijn snijtanden kort, scherp en beitelvormig te houden. Belangrijk bestanddeel in de voeding om tanden en kiezen kort te houden is hooi, hooi en nog eens hooi! Dit mag aan een goede voeding dus nooit ontbreken.

Wanneer groei en slijtage niet in evenwicht zijn kunnen er problemen ontstaan zoals haken op de kiezen die in de wang of in de tong gaan prikken. Dit doet pijn en uw cavia zal stoppen met eten. Wanneer de snijtanden niet goed op elkaar afslijten zullen deze door blijven groeien en kunnen dan tot in de bek gaan groeien en zelfs tot in het gehemelte.

Symptomen van een cavia met gebitsproblemen:

 

 • Wel wíllen, maar niet kunnen eten. De cavia zit in eerste instantie wel naar de etensbak
 • Algemeen ziek zijn
 • Slechte vacht
 • Tandenknarsen: dit kan een uiting van pijn zijn
 • Maagdarmstoornissen (diarree of juist obstipatie)
 • Vermageren
 • Veel speekselen, natte kin
 • Proppen maken van het hooi die u dan op de bodem van het hok vindt
 • Oog- en neusuitvloeiing

Nagels

Ook is het van belang om te kijken of de nagels niet te lang worden. Nagels kunnen erg krom en zelfs wokkelvormig groeien. Indien ze te lang worden is nodig om ze te knippen. Dit kunt u zelf doen (met een teennagelknippertje voor mensen) als u het aandurft. Anders kunt u hiervoor op afspraak bij een van onze assistentes terecht.

Huisvesting

Een schoon en ruim hok is belangrijk. Gebruik eventueel kranten op de bodem en zaagsel daarover als bodembedekking. Zorg voor een goede hygiëne door het hok wekelijks grondig te reinigen. Cavia’s kunnen zowel binnen als buiten gehuisvest worden, echter als het kouder wordt kunt u ze beter naar binnen verhuizen. Als ze buiten zijn, zet ze dan niet in de volle zon en zorg voor schaduwrijke plekken. Zorg ook altijd dat ze een plek hebben waar ze uit wind en regen kunnen zitten.

Heeft  u vragen of opmerkingen? Bel ons op 0345 57 3211 of vul het contactformulier in.

Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.